Продираючись через гори десятків тисяч офіційних та стихійних сміттєзвалищ, Україна поволеньки рухається нелегким шляхом реформи з побудови цивілізованої системи управління відходами, яка, за європейськими стандартами, орієнтується на економіку замкненого циклу.

Перші кроки у цьому напрямку вже зроблені. Найважливіший із них — схвалення Кабінетом Міністрів у листопаді 2017-го Національної стратегії управління відходами до 2030 року. Вона є всеохопною та фундаментальною, оскільки стосується усіх видів відходів — і побутових, і промислових, і небезпечних, і будівельних.

Днями здійснено наступний крок — відбулося перше засідання Координаційної ради з реалізації цієї стратегії, де Мінприроди презентувало Національний план управління відходами до 2030 року. Над першою редакцією плану міністерство разом із міжнародними експертами працювало більш як півроку.

Національний план має стати чіткою маршрутною картою виконання стратегії — із конкретними часовими рамками та відповідальними підрозділами й особами і в центральних органах влади, і на місцях, зазначив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, який очолює Координаційну раду. Найперше, що потрібно зробити для виконання плану, — прийняти рамкове законодавство, яке імплементує сім директив ЄС у цій сфері. Один із таких базових законів — про відходи. До речі, деякі законопроекти, спрямовані на реальне втілення стратегії, вже тривалий час перебувають на розгляді у Верховній Раді, зокрема проект закону № 4028 «Про упаковку і відходи упаковки», яким регламентується запровадження в Україні системи розширеної відповідальності виробника.

Наступний етап — розробка регіональних планів управління відходами, де потрібно використовувати інструменти міжмуніципального співробітництва, готувати кадри, які працюватимуть у цій сфері. Далі — розбудова та модернізація інфраструктури управління відходами. «Потрібно перестати дивитись на питання відходів як на проблему, а розглядати як додаткові економічні та інвестиційні можливості», — наголосив Геннадій Зубко і зауважив, що протягом найближчих тижнів Координаційна рада очікує від органів місцевого самоврядування та ОДА конкретних пропозицій, зауважень і рекомендацій для того, аби затвердити на уряді Національний план дій управління відходами до 2030 року.