На Луганщині проведено виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення під головуванням першого заступника голови комітету Сергія Капліна. Народні депутати розглянули проблемні питання щодо соціальної підтримки, пенсійного забезпечення, охорони здоров’я населення Луганської області, що потребують вирішення на державному рівні.

Голова Луганської облдержадміністрації — керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз, народний депутат України, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Сергій Каплін (справа наліво) під час виїзного засідання комітету.                                 

  Фото прес-служби Луганської ОДА-облВЦА.

Але спочатку делегація побувала в Рубіжному, де ознайомилась з роботою Управління праці та соціального захисту населення, яке працює у форматі «Прозорий офіс», та Територіального центру соціального обслуговування Рубіжанської міської ради. Основними темами обговорення тут стали питання соціального захисту пенсіонерів, учасників ООС, призначення субсидій.
У Сєверодонецьку делегація, до складу якої також входили помічники народних депутатів та представники керівництва центральних органів виконавчої влади, ознайомилась з перебігом ремонтних робіт в амбулаторному відділені комунального підприємства «Сєверодонецький центр первинної медико-санітарної допомоги», які проводять за кошти Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). У Сєверодонецькій спеціалізованій школі-колегіумі Національного університету  «Києво-Могилянська академія» члени комітету поцікавились враженнями вчителів щодо «Нової української школи» та їхньою готовністю працювати за новими програмами.
Під час розгляду питань, винесених на порядок денний виїзного засідання, свою точку зору висловили народний депутат України Наталія Королевська, заступник голови ОДА Ольга Лішик, представники центральних і місцевих органів виконавчої влади та громадських організацій. Голова ОДА — керівник облВЦА Юрій Гарбуз наголосив на нагальних проблемах у соціальній сфері, які безпосередньо пов’язані або є наслідком бойових дій на території Луганщини. Зокрема, йшлося про наслідки мораторію на проведення перевірок, в тому числі щодо дотримання законодавства про працю та зайнятість населення на період проведення АТО, відсутність третьої ланки медичних закладів та роботу лікарень у при-
фронтових населених пунктах. Також зачепив питання про невирішений статус громадян, які постраждали внаслідок АТО, та відсутність спеціальних механізмів їх соціального захисту, нарахування житлових субсидій. Важливими, за словами керівника області, є питання додаткової оплати праці співробітників управлінь праці та соціального захисту населення, терцентрів, органів пенсійного забезпечення населених пунктів уздовж лінії зіткнення.
Область істотно постраждала від масованих обстрілів російсько-окупаційних військ: зруйновано майже 6 тисяч приватних житлових будинків, а понад 300 тисяч мирних жителів стали переселенцями. «Отже, першочерговими завданнями обласної влади залишаються забезпечення житлом переселенців, створення належних умов для підтримки наших вчителів, лікарів, шахтарів. Питання компенсації коштів громадянам за зруйноване житло та підтримка будівництва житла для внутрішньо переміщених осіб потребують системного вирішення, у тому числі на законодавчому рівні», — зауважив Юрій Гарбуз.
Діяльність професійних та галузевих асоціацій, які створено на Луганщині, Сергій Каплін назвав «значним поштовхом до побудови громадянського суспільства» і запропонував всім асоціаціям «як рухомій силі суспільних ініціатив» долучитися до соціальної ради при комітеті.
До обговорення найбільш актуальних тем на засіданні також долучилися представники територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади та громадські активісти.

Луганська область.