Останні декілька років це слово стало своєрідною гарантією успішної зимівлі для досить великої кількості українців. Водночас порядок надання субсидій постійно удосконалюється і відповідно зазнає змін. Останні відбулися навесні, але оскільки тепер субсидію призначають не раз на рік, а двічі — у травні і жовтні, то варто знову зважити свої шанси щодо її отримання.

Загалом планується, що ці зміни не вплинуть на 80—85% одержувачів субсидій, а решті 15% все-таки варто подати заяву та декларацію для переоформлення. Зробити це буде потрібно:
* орендарям житла;
* внутрішньо переміщеним особам;
* тим сім’ям, яким субсидію було призначено не на всіх зареєстрованих, а на тих осіб, які фактично проживають у помешканні;
* тим сім’ям, де є непрацюючі люди працездатного віку, в яких або відсутні доходи, або вони менші за мінімальну заробітну плату;
* тим родинам, в яких відбулися зміни в складі сім’ї протягом останнього року;
* тим сім’ям, які матимуть понад двомісячну заборгованість за житлово-комунальні послуги і не погасять її.

За що позбавлять допомоги

Автомобіль. Якщо сім’я має у власності автомобіль, якому менше 5 років з дати випуску (крім мопеда та авто, наданого органами соцзахисту), то субсидії їм не призначатимуть.
Великий будинок. Якщо загальна площа квартири перевищує 120 кв. метрів або будинку — 200 кв. метрів, необхідно буде оплачувати комунальні послуги в повному обсязі.
Дохід від оренди. Тим, хто здає квартиру в оренду, пропонують вказати отриманий дохід, відповідно його наявність може вплинути на призначення субсидії. Для цього передбачили спеціальні графу «інші доходи».
Дорога покупка. Якщо хтось із сім’ї отримувача субсидії чи він сам здійснив купівлю або набув право власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб (механізм), будівельні матеріали, інші товари довгострокового вжитку або оплатив (одноразово) будь-які послуги (крім медичних, освітніх та житлово-комунальних) на суму, яка перевищує 50 тис. грн.
Борг. За наявності простроченої понад два місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, загальна сума якої перевищує 340 грн, субсидію на наступний сезон не призначать. Для призначення субсидії необхідно сплатити борг чи оскаржити його в суді або укласти договір про реструктуризацію заборгованості.
У січні—липні 2018 р. призначено субсидії 2667,0 тис. домогосподарств. Порівняно з відповідним періодом 2017 р. кількість таких домогосподарств зменшилась на 54,9%. Сума субсидій за цей період становила 734,0 млн грн.

Якщо не працювати

Для таких осіб, і якщо вони не стоять на обліку в центрах зайнятості, пропонують два варіанти — при нарахуванні в дохід будуть автоматично враховувати три прожиткові мінімуми (5286 грн) або чесно показати справжні доходи та сплачувати внески до Пенсійного фонду.

Зміна нормативів

Укотре скорочується соціальна норма — на газове опалення становитиме 4,5 м3 на 1 м2 площі, електроопалення — 30 кВт/год на 1 м2 площі.
Крім того, при призначені субсидії на понаднормову площу житла норма може бути збільшена не більш як на 30%.

Жити окремо

Можна. Право оформити субсидію не на всіх зареєстрованих, а на осіб, які фактично проживають у помешканні, збереглося. Тому пенсіонери, чиї повнолітні діти давно з ними не проживають, але залишаються зареєстрованими (прописаними), не варто хвилюватися, дохід дітей не враховуватиметься при призначенні субсидії. Для цього при оформленні субсидії в декларації про доходи в розділі «склад сім’ї», треба вказати: «зареєстровані, але не проживають». Однак, якщо в помешканні прописана повнолітня одружена донька, то в декларації потрібно відобразити і її сім’ю також — чоловіка та дітей, навіть якщо вони прописані за іншою адресою. Разом із декларацією треба подати заяву з проханням розглянути на комісії питання про нарахування субсидії на фактичну кількість людей, які мешкають у квартирі. А також обов’язково надати документ, що підтверджує факт непроживання їх за цією адресою (довідка з місця роботи в іншому місці, довідка про навчання в іншому місті, про перебування на лікуванні тощо).
І не варто. Зміниться ситуація для сімей, члени якої зареєстровані за різними адресами. Наприклад, чоловік за однією адресою, а дружина і діти — за іншою. Таким родинам раніше, враховуючи те, що дружина зареєстрована з дітьми в помешканні сама, надавалася чимала субсидія, доходи чоловіка не враховувалися. Водночас на помешкання, де зареєстрований чоловік, оформлювалася субсидія, виходячи з кількості не зареєстрованих, а осіб, які фактично проживають. Відтепер декларувати необхідно буде доходи всіх членів сім’ї (чоловіка, дружини та неповнолітніх дітей), навіть тих, які зареєстровані за іншими адресами.

Переселенці

Внутрішньо переміщеним особам можна буде оформити субсидію без договору оренди житла. Достатньо буде подати в управління соціального захисту населення лише заяву і декларацію та копію довідки внутрішньо переміщеної особи. І на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов буде призначено житлову субсидію.

Збирала Наталя ГЕЛЕТКО.

У 2017 році за результатами опалювального сезону до бюджету країни було повернуто чималу суму невикористаних субсидій: газопостачальними підприємствами — 6,2 млрд грн, теплопостачальними — 1,1 млрд грн, водопостачальними — 650,1 млн грн, електропостачальними — 290,7 млн грн.

 

ФАКТ

У Харківській області через нові правила оформлення субсидій почали масово розлучатися сім’ї, де подружжя зареєстроване за різними адресами.