Вечірнє засідання 4 вересня

Верховна Рада ухвалила у цілому 247 голосами проект закону «Про внесення зміни до статті 9 Закону України «Про лікарські засоби» щодо доступу до результатів доклінічного вивчення та клінічних випробувань лікарських засобів» (№ 4074).

Голова Комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець (фракція БПП) зауважила, що цей законопроект чекає на вирішення своєї долі вже два роки. Закон спрямований на гармонізацію положень національного законодавства з відповідними положеннями Директиви ЄС 2001/83, зокрема щодо забезпечення публічного доступу до результатів доклінічних досліджень та клінічних випробувань лікарських засобів. Щорічно Міністерство охорони здоров’я проводить понад 200 клінічних випробувань.

«За останні п’ять років за це Міністерство охорони здоров’я отримало понад 100 мільйонів гривень, і, власне, результати цих досліджень мають бути доступними для експертного середовища і громадськості», — сказала
О. Богомолець.

При цьому парламентарій наголосила, що відповідно до статті 14 Закону України «Про інформацію» інформація про вплив товару на життя та здоров’я людини не може бути віднесена до інформації з обмеженим доступом. Водночас чинна редакція

Закону України «Про лікарські засоби» визначає, що вся інформація, яка міститься в реєстраційному досьє, є закритою інформацією. Такий підхід не відповідає європейським вимогам і не забезпечує права громадян на доступ до інформації, яка становить суспільну важливість і інтерес.

Тому законопроектом пропонується чітко визначити, яка саме інформація є відкритою для громадськості, де і ким вона розміщується. Закон зобов’язує МОЗ забезпечувати на своєму офіційному веб-сайті вільний доступ до всіх результатів доклінічного вивчення та клінічних випробувань лікарських засобів.

«Має бути публічною інформація, яка стосується всіх матеріалів клінічних випробувань, — додала заступник голови комітету Ірина Сисоєнко («Самопоміч»). — Тільки так ми справді будемо реєструвати лише лікарські засоби з доведеною клінічною ефективністю».

Решта розглянутих питань не набрали у сесійній залі достатньо голосів для схвалення. На доопрацювання направлено проект закону про внесення змін до Житлового кодексу Української РСР та інших законодавчих актів України щодо забезпечення прав власників (користувачів) приміщень жилого будинку (№ 6424-д), законопроекти «Про фізичну культуру і спорт» (щодо діяльності Спортивної студентської спілки України та Спортивної спілки учнівської молоді України) № 8181 і про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони інтелектуальної (промислової) власності (№ 5699) відхилено. Не підтримано і проект постанови про проведення парламентських слухань про становище молоді в Україні на тему «Участь молоді в процесах реформування держави».