Її зібрали волонтери, видавши книжку спогадів «У вогняному кільці. Оборона Луганського аеропорту». 

Презентація відбулась в Сєверодонецьку. Власне кажучи, презентація цієї книжки мала відбутись вже давно, відразу після виходу видання. Але так сталося, що спочатку її представили у Львові, Одесі, в інших містах і врешті книжку побачили на Луганщині. Її авторами та видавцями стала група волонтерів з тих переселенців, які влітку 2014-го залишили Луганськ і знайшли собі нову домівку на Львівщині. Спочатку вони займались суто благодійною роботою, створивши фонд «Народна підтримка воїнів АТО». Відправляли військовим на Луганщину харчі, військове спорядження, а потім, коли доля звела їх з кількома учасниками боїв за Луганський аеропорт, замислились над виданням спогадів. Чому про захисників Донецького аеропорту говорять багато, називаючи їх «кіборгами», а обороні Луганського летовища, де поклали своє життя десятки наших воїнів, приділяється так мало уваги?
Автори видання стверджують, що це перша спроба зібрати та проаналізувати свідчення безпосередніх учасників героїчного захисту Луганського аеропорту. На жаль, багато деталей цієї трагічної операції в боротьбі з російським загарбником були досі невідомі, тож волонтери вирішили відновити хроніку подій. Матеріали збирали два роки.
Зустрічалися з учасниками подій, записували їхні спогади. Загалом до обробки аудіозаписів долучились понад 50 волонтерів із різних міст України і навіть з окупованих нині територій, а також із-за кордону. Ця команда зібрала спогади понад 140 учасників та очевидців: військових, волонтерів, місцевих жителів, працівників міліції та аеропорту, медиків, а також унікальні фотографії та картосхеми, що ілюструють військові операції навколо летовища. Книжка також містить коментарі військових дослідників, офіцерів та експертів з аналізом основних подій, а також перелік загиблих українських бійців із різних підрозділів.
Спогади військових, які обороняли летовище, вражають правдою та емоціями. Хлопці не соромляться розповідати про те, що і як з ними було, про що думали в ті найстрашніші для себе хвилини. І ці живі людські почуття тримають читача в напруженні.
Презентація книжки відбулась у повному залі і за участю голови Луганської обласної державної адміністрації — керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза та голови Львівської обласної ради Олександра Ганущина. «Це видання мають отримати 600 бібліотек Луганщини, — повідомив Юрій Гарбуз. — Таке рішення прийнято разом зі львівською спільнотою».
Серед тих засобів масової інформації, яким автори проекту висловили подяку за активну підтримку, названо і «Голос України». Наша газета надрукувала кілька спогадів захисників Луганського аеропорту, які пізніше увійшли до видання.

Павло ВОРОНЦОВ.
Фото автора.

Луганська область.