Настав час казати: «Слава Україні!», а мільйони відгукнуться: «Героям слава!»

Ранкове засідання 
6 вересня

Відкриваючи ранкове засідання, Голова Верховної Ради Андрій Парубій закликав міжнародні організації та міжнародних партнерів направити до окупованого Криму незалежну міжнародну моніторингову місію, яка б могла дати об’єктивну оцінку масштабній екологічній катастрофі, яка сталася на півночі окупованого Криму, і визначити реальну загрозу для всього регіону.

 

Віктор Пинзеник, Павло Різаненко.

 

Юлія Тимошенко, Іван Кириленко, Олег Ляшко.

 

Іван Вінник.

 

«За нашими даними, це сталося внаслідок того, що російські окупаційні війська обстріляли відстійники титанового та содового заводів», — зазначив він та висловив думку, що в разі, якщо моніторингову місію не буде допущено до окупованого Криму, то Верховна Рада має визнати, що ця катастрофа є ще одним фактом хімічної атаки, вчиненої російськими окупантами в Криму та спрямованої проти українських громадян. «Російський агресор перетворив наш квітучий Крим на полігон для випробування небезпечних зразків зброї. Закликаю усі країни світу засудити та покарати державу-терориста Росію за застосування хімічної зброї по всьому світу: і в Сирії, і у Великій Британії, і в Україні. Світ має бути захищений, а зло покаране», — наголосив голова парламенту.
Під час виголошення заяв керівник фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко звинуватив Голову Верховної Ради Андрія Парубія, що він на одному з телеканалів начебто «допустив пряме порушення закону про заборону пропаганди нацизму, згадавши в позитивному плані керівника Третього рейха».
Реагуючи на цю заяву, А. Парубій зазначив, що насправді в телеефірі він лише зауважив, що референдум як спосіб прямої демократії використовувався нацистами для маніпуляцій. «Хочу наголосити, що саме цю практику сьогодні використовує Путін і що саме за цією практикою проводилися псевдореферендуми в Криму та в Луганській і Донецькій областях. Російський агресор використовує нацистські методи для окупації та агресії проти України», — сказав він та додав, що саме тому так активізувалися російські ЗМІ та «собачки Путіна», бо показано їхнє справжнє обличчя. «Путін і його режим є продовжувачем нацистського режиму, а ви є апологетами його ідей», — наголосив глава парламенту та констатував, що в телеефірі він засудив такі методи та назвав їх маніпуляцією. «Тому перш ніж виходити на найвищу трибуну, ви подивіться виступ, а не будьте рупорами російської пропаганди в українському парламенті. Хоча я розумію, що вас змінити буде важко, бо орієнтирами для вас є Путін, російська пропаганда і російський агресор. Ганьба вам!» — заявив Андрій Парубій, звертаючись до представників Опозиційного блоку.
Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко висловила обурення тим фактом, що до порядку денного так і не включено законопроект № 9026, який би розблокував виплати родинам політв’язнів Кремля, та що Міністерство фінансів досі не подало свій висновок щодо цього технічного законопроекту.
Також вона назвала очевидним те, «новим фюрером» сьогодні є Путін, бо саме він створює концтабори, в яких утримуються українські політв’язні. «Голова Верховної Ради абсолютно правильно поставив діагноз геббельсівщині, і я хотіла б звернутися до парламенту з таким: на телеканалі «NewsOne», який є одним з прикладів геббельсівщини, народний депутат Балицький назвав Революцію Гідності державним переворотом, хизувався тим, що відпочивав в окупованому Криму, та розповідав про те, що анексія Криму є справедливою», — сказала вона та закликала СБУ перевірити, з ким насправді в окупованому Криму спілкувався народний депутат.
Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення соціального захисту військовослужбовців (№ 6268-1). За словами доповідача, секретаря Комітету з питань національної безпеки і оборони Івана Вінника, цей надзвичайно важливий законопроект стосується виплати одноразової грошової допомоги членам сім’ї військовослужбовців, які померли протягом року після їх звільнення з військової служби. 
У цілому ухвалено й законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків під час проходження військової служби у Збройних Силах України та інших військових формуваннях (№ 6109).
Під час обговорення Ірина Суслова («Самопоміч») наголосила, що існуюче законодавство створює нерівні умови військової служби для чоловіків і жінок, тому досі найвищим званням, до якого змогли дослужитися жінки, є звання полковника, а про генерала вони можуть лише мріяти.
Верховна Рада ухвалила в першому читанні президентський законопроект про внесення змін до статутів Збройних Сил України (№ 9036) та підтримала пропозицію щодо скороченої процедури його підготовки до другого читання. Доповідач, перший заступник міністра оборони Іван Руснак, повідомив, що Президент пропонує внести зміни до Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, Статуту гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України та Стройового статуту Збройних Сил України щодо встановлення нового військового вітання «Слава Україні!» — «Героям слава!», а також щодо впорядкування Ритуалу підняття Державного прапора України. Крім того, в тексті Статуту слова «товаришу», «товариші» пропонується замінити словами «товаришу (пане)» та «товариші (панове)».
Іван Вінник повідомив, що Комітет з питань національної безпеки і оборони підтримав цю ініціативу Президента, однак під час підготовки законопроекту до другого читання пропонує поширити дію його положень на Національну поліцію.
Під час обговорення народний депутат Андрій Антонищак (Блок Петра Порошенка) нагадав, що саме такими гаслами з квітня 2014 року віталися добровольці. «Слава Україні!» — це перше, що лунало під час визволення кожного нашого населеного пункту, тому цей законопроект запізнився щонайменше на чотири роки», — сказав він.
Юрій Береза («Народний фронт») підтримав пропозицію щодо включення до цього законопроекту положення про поширення його дії на Національну поліцію. «Ви бачите, як крутить кремлівських чортів, коли звучить це гасло, і як воно діє на загарбників», — сказав він та закликав невідкладно ухвалити цей законопроект.
Тарас Пастух («Самопоміч») нагадав слова Степана Бандери, що настане час, коли один скаже: «Слава Україні!», а мільйони відгукнуться: «Героям слава!».
Ігор Мосійчук (Радикальна партія) наголосив, що це рішення мало бути ухвалене ще 27 років тому, в день проголошення незалежності України. «Якби такі рішення були ухвалені в той час, то, можливо, у 2014 році ми мали б зовсім інші Збройні Сили, які зупинили б російську агресію ще на кордоні», — зазначив він.
Потому обранці ухвалили у першому читанні законопроект про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконний перетин державного кордону (№ 7017).
Погодившись із пропозиціями Президента, парламентарії ухвалили в цілому законопроекти: про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законів України щодо запровадження механізму «єдиного вікна» та оптимізації здійснення контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон України (№ 7010) та про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів (№ 5495).
Верховна Рада ратифікувала і низку міжнародних угод, зокрема Генеральну угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Польща про співробітництво у сфері оборони.

Сергій ЛАВРЕНЮК.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут - www.golos.com.ua