Справжній тобі кавуновий скандал вибухнув на Херсонщині, і набув міжнародних масштабів. Усе почалося з того, що один депутат Херсонської міськради, схильний до поширення фейків, виклав на своїй сторінці у Фейсбуці зображення людини із солодкою ягодою фантастичної ваги — 119 кілограмів. Та ще й написав, що гігантського кавуна виростили саме в степах Таврії. У депутатському дописі не було вказано ані прізвище власника баштану, ані місце, де він розташований. Але така багатозначна «прогалина» зовсім не завадила збирачам сенсацій беззастережно повірити повідомленню, і кинутися поширювати сумнівну новину.
 

Її встигли оприлюднити сотні Інтернет-сайтів, кілька авторитетних національних телеканалів. Дійшло до того, що те саме фото із суперкавуном з’явилося навіть на електронній сторінці проекту, підтримуваного МЗС України! І лише тоді з’ясувалося, що знімок — кількарічної давності. І зображений на ньому аж ніяк не мешканець Херсонщини, а фермер зі США Білл Едвардс — йому й справді поталанило виростити ягоду завважки 119 кілограмів з насіння сорту Кароліна Кросс. Лише після цього скандальний знімок з частини вітчизняних сайтів прибрали — але не з усіх. Тож тиражування «сенсації» триває й досі.
До речі, це вже не перший фейк, пов’язаний зі знаменитими херсонськими кавунами. Минулого літа голова міста Гола Пристань Олександр Бабич під час прес-конференції особисто пообіцяв журналістам, що на фестивалі «Солодке диво» представлять небачені ще в Україні кавуни квадратної форми. Захоплені кореспонденти місцевих та національних видань хутко розтиражували заманливу обіцянку, і поїхали на фестиваль. А розрекламованого квадратного кавуна там так і не побачили. Бо ніхто його вирощувати насправді й не збирався. Хоча технічно це нібито й нескладно: просто треба плід на початковій стадії розвитку запакувати в ящик відповідної форми, і потім регулярно міняти його на більші за розміром, кажуть у Південній дослідній станції баштанництва й овочівництва НААН України. Що тут скажеш: брехати — не баштани плекати!

Херсонська область.