У комітетах Верховної Ради

Проект закону про Статут з охорони Національною гвардією ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання державної власності, важливих державних об’єктів та спеціальних вантажів (№ 8606) може бути ухвалено у першому читанні. Відповідне рішення на своєму засіданні прийняв Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Мета урядового законопроекту — врегулювати питання організації і порядку несення військової служби з охорони ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання державної власності, важливих державних об’єктів та спеціальних вантажів. А також визначення прав та обов’язків військовослужбовців Національної гвардії України, які залучаються для несення такої служби. Законопроект розроблено на виконання Закону «Про Національну гвардію України», повідомляє Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.

Однак під час розгляду народні депутати звернули увагу на відсутність у законопроекті припису щодо необхідності дотримання особовим складом військових частин (підрозділів) Національної гвардії, які здійснюють охорону ядерних установок та ядерних матеріалів, вимог ядерної та радіаційної безпеки, які діють на об’єктах, що охороняються.

За підсумками розгляду законопроекту парламентарії прийняли рішення рекомендувати Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, визначеному головним з розгляду цього законопроекту, внести до Верховної Ради пропозицію про прийняття його в першому читанні, але з урахуванням пропозицій Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Водночас, як зазначається у пояснювальній записці до проекту, його без зауважень погоджено міністерствами економічного розвитку і торгівлі, фінансів, енергетики та вугільної промисловості, екології та природних ресурсів. А також низкою державних установ, зокрема ДСНС, Нацполіцією. Водночас Державний концерн «Укроборонпром» та Національна академія наук висловили до проекту зауваження. Частину з них враховано, частину — відхилено.

Тенденція неповаги?

Заступник голови Комітету Верховної Ради у закордонних справах народний депутат Віктор Вовк подав заяву про відставку з посади співголови групи з міжпарламентських зв’язків з Австрією.

У документі на ім’я Голови Верховної Ради України Андрія Парубія йдеться: «Три з половиною роки тому я був обраний співголовою депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Австрійською Республікою (однієї з найчисленніших груп дружби в українському парламенті) і сприйняв це з наснагою та ентузіазмом». «Я був переконаний, що україно-австрійська дружба має гарне майбутнє, в яке я можу зробити свій посильний внесок, і що нейтральна європейська держава Австрія має великий потенціал бути справжнім партнером України в ЄС», — зазначив народний депутат Віктор Вовк і додав: «Я все ще вірю в це».

Він зауважив: «На жаль, після того, як міністр закордонних справ Австрії Карін Кнайсль вирішила демонстративно запросити на своє весілля Президента Росії Володимира Путіна (якого вона ледве знала!), а також після ганебних фотографій міністра Кнайсль, яка схилила коліно перед Путіним, що поширились по всьому світу, добре ім’я Австрії в Україні зазнало тяжкого удару».

«Потрібно було багато політичного марнославства, щоб запросити (під час двох воєн — в Україні та Сирії!) того, хто перекроїв кордони Європи, забрав десятки тисяч життів і перетворив на пил домівки мільйонів людей. Частина з цих життів та домівок були українськими. І знадобиться чимало років для того, щоб багато українців могли дивитися на Австрію такими само очима, як і раніше, до ганебної фотографії «штирійське колінопреклоніння». Зокрема, як і чимало інших народних депутатів України, я більше не уявляю Австрію як неупередженого міжнародного посередника в Україні», — зазначається в заяві.

Також наголошується: «На жаль, проблема полягає не тільки в особистих рішеннях міністра Кнайсль, а й у загальній тенденції неповаги до України, що останніми роками демонструє Австрійська партія свободи, яку міністр представляє в уряді. Вона фактично солідаризується з Путіним незалежно від його рішень та вчинків. Ця партія навіть пішла стопами президентських партій у Туркменістані та Таджикистані й підписала у 2016 році «договір про співпрацю» з партією Путіна «Єдіная Росія».
Як зауважив парламентарій, «викликає здивування той факт, що саме представник АПС був обраний головою групи дружби з Україною в попередньому скликанні австрійського парламенту (до осені 2017 року), що зробило співпрацю між нашими групами де-факто паралізованою попри всі зусилля української сторони».

«Навіть після того, як Ви, як Голова Верховної Ради України, підключилися до вирішення цього питання та дипломатично і шанобливо звернулися до першого заступника Голови Національної Ради Карлгайнца Копфа з проханням виправити цю очевидну політичну помилку, новим головою групи у новому складі австрійського парламенту у 2018 році був обраний представник тієї само партії. Це перетворило політичну помилку попередників на виклик здоровому глузду та ефективності міжпарламентських зв’язків, не кажучи вже про зневагу до ситуації в Україні, яка здійснює відсіч збройній агресії Росії», — підкреслив народний депутат і заявив: «Ураховуючи вищевикладене, я не бачу можливості продовжувати виконання своїх обов’язків та заявляю про відставку з посади співголови групи з міжпарламентських зв’язків з Австрійською Республікою та вихід зі складу зазначеної групи».

«Я переконаний, що дружній дух між нашими народами зрештою виправить шкоду, заподіяну деякими безвідповідальними політиками, і ця криза буде подолана. Але сьогодні хтось має назвати речі своїми іменами», — наголосив заступник голови Комітету у закордонних справах народний депутат Віктор Вовк.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.