«Першу картину я зробила задовго до того, як дізналася про діагноз. Я була в декретній відпустці і мала трохи вільного часу. Ми фарбували її разом із татом удома. Картина йому дуже сподобалася і я зробила таку саму для нього, — розповідає Анна. — А потім... Я гралася з донечкою, вона вставала і оперлася ліктем на груди. Було дуже боляче. Через декілька тижнів почало боліти і в іншому місці, я помітила гулю. Звернулася до свого гінеколога і мене направили в онкодиспансер на обстеження. Біопсія показала, що пухлина злоякісна. Онкологи в Києві встановили першу стадію карциноми правої молочної залози».

Аня та її грошові дерева.

Фото автора.

То був лютий. Нині, після першої операції з видалення пухлини, молода мама почала збирати кошти на лікування завдяки хенд-мейду. Її «грошові дерева» з декретного хобі перетворилися на заробіток для лікування. «Мене врятувало те, що я вчасно помітила хворобу і звернулася по допомогу. Адже виявили найагресивніший рак, який міг дуже швидко розвиватися, — згадує Анна. — Я прочитала у Facebook про маленького хлопчика, який виготовляв вироби, здається, зі шкарпеток, і продавав. Я теж почала викладати картини у Facebook. Купували спочатку переважно друзі. Пізніше — і незнайомі люди. Картини купують як декор у кабінети, додому родичам, знайомим. За фен-шуй таке грошове дерево приваблює в дім багатство. Хтось у це вірить, хтось просто купує красиву картину, а хтось хоче допомогти. Одне «грошове дерево» форматом А4 коштує 250 грн. Але інколи люди дають більшу суму, ніж я вказую, адже знають, що ми збираємо кошти на лікування».

Увечері, коли дитина лягає спати, Анна починає робити стовбур чергового дерева — етап, який потребує часу. Серветки закріплюються клеєм ПВА і потрібен час, щоб він висох.

«Буває, разом із чоловіком ми можемо зробити за вечір заготівку і для п’яти картин. Інколи донечка теж долучається — подає монетки», — розповідає Анна.

Монетки збирають усі разом: родичі, друзі, їхні батьки. Гроші від продажу складають у скарбничку для лікування Анни. Надалі жінка планує експериментувати з дизайном «грошових дерев», а також шукати нові напрямки хенд-мейду. Наприклад, зі скла, яке залишається від рамок, що кропивничанка використовує для своїх картин зараз. Проте це буде вже згодом...

Наразі Анна готується до курсу хіміотерапії, який невдовзі має розпочатися в Дніпрі. Каже — їй пощастило потрапити в міжнародний проект з дослідження аналогів препарату «Neulasta» — це чотири курси хіміотерапії, розраховані на 84 дні. Потім буде потрібно ще 16—17 доз «Герцептину» (протягом року). Вартість одного введення такого препарату з урахуванням акційних пропозицій сягає щонайменше 30 тис. грн. Загалом треба зібрати 510 тис. грн.

Допомогти Анні Дірюченко можна, придбавши її картини, або ж переказом на банківську карту № 5168 7573 2414 4379.

Кропивницький.