У Комітеті з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення відбулись слухання: «Соціальний захист людей похилого віку». Участь у них узяли народні депутати, представники органів виконавчої влади, Рахункової палати, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, Пенсійного фонду, Фонду соціального страхування, наукових установ, місцевої влади, громадських організацій та профспілок.
Соціальний захист людей похилого віку — невід’ємна складова політики держави, відповідальної за добробут, розвиток і безпеку своїх громадян. Це той чинник, від ефективності якого залежить розвиток суспільства. На цьому, відкриваючи слухання, наголосив перший заступник голови комітету Сергій Каплін.
За його словами, нині в Україні проживають понад 9,5 мільйона осіб старше 60 років, що становить п’яту частину її населення, а в селах — навіть третю. Очікувана тривалість життя — 66 років у чоловіків та 76 років у жінок.
«Україна є однією із «найстаріших» країн світу, де частка людей похилого віку в структурі населення зростає високими темпами. Відповідно до національного демографічного прогнозу, до 2025 року частка осіб старше 60 років становитиме понад 25 відсотків, осіб віком понад 65 років — 18,4. А до 2030 року відповідно — понад 26 і 20 відсотків», —— зауважив С. Каплін.
Водночас він наголосив, що створення належних умов життєзабезпечення осіб похилого віку, розв’язання наявних матеріальних проблем, соціальної інтеграції та медичної допомоги мають бути пріоритетним напрямом державної соціальної політики в Україні.
У свою чергу учасники слухань, зокрема, наголошували, що проведена пенсійна реформа не відповідає очікуванням громадян, бо вона не вирішила багатьох комплексних проблем пенсійної системи. Окремо учасники зібрання розкритикували ситуацію з наданням субсидій.
У свою чергу заступник міністра соціальної політики Микола Шамбір зауважив, що пенсійна реформа — це лише початок зміни системи, яка потребує великої уваги. «На жаль, зниження відсотка єдиного соцвнеску, з одного боку, дало результати щодо легалізації зарплат, але з другого — надходження до Пенсійного фонду зменшилися, що, безумовно, вплинуло на розміри пенсій», — визнав він.
Що стосується субсидій, то, за словами чиновника, питання, які постають на сьогоднішній день, також потребують вирішення. І уряд планує вдосконалити порядок надання субсидій. «Але ми на цьому не зупиняємося. Програма постійно потребує поліпшення для захисту тих громадян, які цього потребують у першу чергу», — сказав він.
Учасники слухань під час засідання висловили низку пропозицій, які будуть опрацьовані й у вигляді рекомендацій надіслані уряду, відповідним міністерствам і відомствам для врахування в роботі.