Позачергове засідання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики розпочалося з розгляду внесеного групою народних депутатів проекту закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо посилення інформаційної безпеки та протидії державі-агресору в інформаційній сфері (№ 9068). Комітет рекомендував ухвалити законопроект у першому читанні.

Документ розроблено з метою врегулювання питань, пов’язаних із протидією мові ворожнечі на телебаченні та радіо. У ньому йдеться про законодавче вдосконалення повноважень Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у сфері протидії інформаційній агресії. Для досягнення цього пропонується, зокрема, чіткіше визначити категорії забороненого до трансляції контенту. Для запобігання надмірному використанню цієї норми в законопроекті передбачається кваліфікуюча мета «розпалювання ворожнечі та ненависті», що відповідає статті 20 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права.
Проектом передбачено також зміни до статті 72 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо санкцій за порушення цього закону. Пропонується посилити відповідальність мовників за трансляцію виготовлених після 1 серпня 1991 року телепередач, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора, дій, що виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України, а також за подання неправдивої інформації в документах на отримання ліцензії, щодо структури власності тощо.

Другим етапом пенсійної реформи має стати накопичувальна система

Перший заступник голови Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Сергій Каплін (на знімку крайній праворуч) провів зустріч із представниками місії Світового банку, на якій обговорили перспективи впровадження другого етапу пенсійної реформи — накопичувальної системи пенсійного страхування.


Представники Світового банку акцентували увагу на тому, що в процесі формування накопичувального рівня потрібно чітко визначити окремі його параметри, зокрема, строк виплат (довічні чи на визначений строк), передбачити стимулювання участі в системі тощо.
Сергій Каплін відзначив необхідність обрати форму аудиту Пенсійного фонду, визначити організації, що проводитимуть аудит, та періодичність проведення перевірок. Парламентарій наголосив, що накопичувальна пенсійна система покликана сформувати у громадян культуру заощадження для забезпечення гідної старості, та запропонував провести презентацію моделей накопичувальної системи з усіма зацікавленими сторонами.

За повідомленнями Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.
Фото з сайту komspip.rada.gov.ua