Із другої спроби директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник відзвітував перед парламентським Комітетом з питань запобігання та протидії корупції за І півріччя 2018 року (як писав «Голос України», на попереднє засідання А. Ситник не прийшов через скандал із прокладанням кабелю до антикорупційної прокуратури, начебто для прослуховування, хоча це не визнали в НАБУ). У депутатів було безліч запитань до очільника бюро не лише про довгоочікувані результати боротьби з корупцією, а й про численні скандали, які вирують довкола самих новостворених антикорупційних органів, давній конфлікт між Ситником та антикорупційним прокурором Назаром Холодницьким, нещодавню скандальну рекламу директора НАБУ в столичному метро, від якої у НАБУ відхрещуються. Допоки депутати під «прицілом» десятків телекамер допитували у Ситника, коли ж нарешті побачимо судові вироки щодо «великої риби» — нечистих на руку високопосадовців-корупціонерів, під стінами будівлі парламентських комітетів розгорнули пікети із критикою на адресу керівника НАБУ, які той, у свою чергу, назвав проплаченими. На засіданні комітету також були присутні представники антикорупційних громадських організацій.

Керівник секретаріату Юрій Сорочик, перший заступник голови комітету Юрій Савчук та директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

 

Артем Ситник заявив, що головною причиною зволікання із доведенням гучних кримінальних справ проти високопосадовців до судових вироків є затягування процесу створення Вищого антикорупційного суду, який наразі лише на стадії формування після того, як парламент після півторарічної дискусії нарешті схвалив відповідний закон. «Сподіваюсь, що цей суд буде створений, і він дасть той результат, який вимагають від НАБУ», — зазначив керівник Бюро.
Ситник поскаржився перед депутатами і журналістами на «маніпуляції», «спроби підставити», «брутальні брудні кроки» з боку фігурантів деяких кримінальних проваджень, які розслідує НАБУ, навівши приклади, як було зірвано деякі спецоперації НАБУ — зокрема, із «дахування» грального бізнесу та підпільних казино, до чого, за даними слідства, причетні працівники СБУ. Ситник також нарікав на викриття деяких секретних агентів НАБУ та «злиття» журналістами в Інтернеті інформації, що становить державну таємницю.
Артем Ситник висунув власну версію, чому зараз розгорнута «брутальна кампанія» проти НАБУ і як з’явилася реклама з його портретом у метро: він пов’язує це з кримінальним провадженням про підкуп народних депутатів депутатом-втікачем Олександром Онищенком, допитом народного депутата від БПП Сергія Березенка у рамках розслідування даної кримінальної справи та врученням підозри першому заступнику-начальнику Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки України Павлу Демчині після журналістського розслідування. «Мабуть, я єдиний чиновник, який був так прорекламований безкоштовно», — сказав А. Ситник. До речі, рекламу з його зображенням у столичній підземці зняли того ж дня, коли вона з’явилася.
Водночас А. Ситник наголосив: «Поки я є керівником НАБУ, такі проплачені акції, провокації із зовнішньою рекламою не будуть гальмом для подібних розслідувань».
Щодо конфлікту з антикорупційним прокурором Назаром Холодницьким, Артем Ситник вкотре заявив, що... ніякого особистісного конфлікту немає. «В рамках закону було проведено негласні слідчі дії, які підтвердили протиправні дії, провадження розслідується ГПУ. Ніяких особистих мотивів немає, — запевнив Ситник. — На мою думку, це просто звичайна робота, яку ми повинні робити».
На головний закид депутатів — а де ж результати роботи НАБУ, судові вироки та посаджені корупціонери? — Артем Ситник визнав: «Ми розуміємо, що суспільство чекає не підозри чи арешту, а вироків суду». Проте нагадав, що відповідальність НАБУ завершується з моменту вручення детективом НАБУ обвинувальних актів підозрюваним, а далі — справа за антикорупційним прокурором та антикорупційним судом. На закиди, що справи проти корупціонерів «розвалюються в судах», Ситник відповів: «Із 110 кримінальних проваджень, які передано до суду, жодного виправдувального вироку немає. Справи просто стоять, оскільки немає Антикорупційного суду».
Голова НАБУ вважає, що зараз на боротьбу з корупцією особливо впливають два фактори: наближення виборів і створення Антикорупційного суду. «Саме ці два чинники спонукають до маніпуляцій, — сказав він. — Початок роботи останнього стане точкою неповернення антикорупційної реформи». І додав: «Зараз бачимо спроби фактично зруйнувати те, що разом усі робили. Ті люди, в т. ч. і в парламенті, які створювали бюро і перші відчули результати, тепер намагаються стримати діяльність НАБУ».
Водночас А. Ситник запевнив, що не чинитиме опору, а, навпаки, всіляко сприятиме проведенню незалежного аудиту НАБУ і «готовий забезпечити повний доступ відповідно до закону до документів».
Натомість депутати намагалися почути від директора НАБУ конкретні відповіді по резонансних кримінальних справах: зокрема, про «чорну бухгалтерію» Партії регіонів, газові оборудки, до яких причетні народні депутати, застосування формули «Роттердам+» при встановленні тарифів на газ, щодо державного підприємства «Енергоатом», голови Державної фіскальної служби та багатьох інших. Тетяна Ричкова запитала, чому гальмує розслідування справи про зловживання посадовців Міноборони при закупівлі пального для потреб армії. Юрій Дерев’янко — щодо закупівель Міноборони засобів зв’язку. На запитання Віктора Чумака Артем Ситник повідомив, що НАБУ відкрило кримінальне провадження стосовно першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка «за ст. 368-2» після журналістського розслідування.
Ігор Луценко нарікав, що в НАБУ не хочуть реєструвати багато заяв про злочини, у т. ч і від народних депутатів. Володимир Парасюк застеріг, щоб у показниках роботи антикорупційних та інших правоохоронних органів кількість не переважала над якістю: «Коли крадуть мішок картоплі —це розписують на 46 епізодів».
Депутати також поцікавилися в А. Ситника, як він отримав у подарунок квартиру від однієї правозахисної організації. На це директор НАБУ відповів, що така практика була у 2008 році для працівників прокуратури, де він на той час працював. А податків тоді не було.
Парламентарії поцікавилися, чому під час звіту директора НАБУ на антикорупційному комітеті в урядовому кварталі перебувало багато спецпризначенців.
Очільник НАБУ також нарікав на те, що його перестали запрошувати на центральні телеканали.
«Голос України» запрошує директора НАБУ Артема Ситника та керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького на ексклюзивне інтерв’ю нашому виданню.

ФАКТ

НАБУ повернуло до держбюджету України понад 350 мільйонів грн. За 1 півріччя 2018 року  — 107 млн грн.