ЛУЦЬК:

Господарський суд Волинської області задовольнив позов Маневицької місцевої прокуратури щодо зобов’язання приватного підприємця звільнити та повернути державі приміщення пам’ятки містобудування та архітектури національного значення Луцьку браму, яку той використовував з порушеннями і без достатніх правових підстав.

На знімку: Луцька брама — частина оборонної системи старовинного містечка Олика, споруджена у 1630-х роках коштом князів Радзивіллів.

Фото автора.

Здійснюючи свою господарську діяльність у Луцькій брамі міських укріплень XVII сторіччя, що розташована в селі Залісоче Ківерцівського району, чоловік керувався договором, укладеним із відділом культури Ківерцівської райдержадміністрації у вересні 2014 року. Але документ не був погодженим, як того вимагає чинне законодавство, центральним органом виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини. Окрім того, він використовував приміщення пам’ятки в комерційних цілях — як торговий об’єкт із продажу продовольчих та інших товарів, не маючи укладеного в установленому законом порядку договору оренди. Слід зауважити: охоронний договір не надає права використовувати пам’ятку для ведення господарської діяльності, оскільки в такому разі втрачається її культурно-історична цінність.