Що ближче холоди, то актуальніша тема підготовки до опалювального сезону. Як повідомив на селекторній нараді Віце-прем’єр-міністр — Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, технічна готовність об’єктів до підключення теплоносія — на день проведення (4 жовтня) по Україні — 99,8%.

У Смілі, Шепетівці і Коцюбинському, на жаль, картина абсолютно не змінилася. Які можуть бути виправдання, якщо третій рік поспіль, в одних і тих же містах виникає питання щодо запуску опалювального сезону? Жодних! Урядовець навів приклад по опаленню у Коцюбинському. «Якщо хтось знайшов піар у тому, щоб спочатку заморозити людей, а потім героїчно зірвати пломби з котельні і дати опалення 18 листопада, як це було минулого року, то тепер так не вийде. Невчасний початок опалювального сезону у жовтні закінчиться викликом до прокуратури. Я переконаний, що висновки зроблять жителі цих населених пунктів, які є платниками податків і в той же час стають заручниками такої управлінської діяльності!», — підкреслив Зубко. А ще Віце-прем’єр-міністр також звернув увагу місцевих голів на проведення енергоефективних заходів в житловому секторі, які дають значний ефект як на економії теплової енергії, так і нарахуванні сум за комунальні послуги.
Голови ОДА мають взяти під особистий контроль запуск опалювального сезону на місцях. У разі саботажу від органів місцевого самоврядування, вони мають повне право звернутися до органів прокуратури. «З проведенням у 2015 році фінансової децентралізації на місця були максимально передані кошти. На сьогодні бюджети розвитку становлять 200 млрд грн. І тому, розмови про те, що хтось і щось не встигає, бути не може...», — зазначив Геннадій Зубко.
Віце-прем’єр нагадав, що напередодні, на засіданні уряду, було прийняте розпорядження, яким доручено всім задіяним органам забезпечити своєчасний початок опалювального сезону та належне його проходження. Він повідомив, що НАК «Нафтогаз» доручено до 15 жовтня укласти договори на постачання газу із виробниками тепла, які надають послуги населенню з опалення і постачання гарячої води. «Нафтогазу» разом з операторами мереж доручено забезпечити безперебійне постачання газу виробникам тепла в опалювальний період. Також «Нафтогазу» доручено укласти договори з теплопостачальними і теплогенеруючими підприємствами про реструктуризацію боргів за спожитий природний газ (відповідно до закону 1730).
А виконання закону 1730 з реструктуризації боргів ТКЕ знаходиться у вкрай незадовільному стані. З часу останнього селектору у липні місяці до укладання договорів про реструктуризацію з НАК «Нафтогаз України» додалося лише 10 підприємств. «На сьогодні в Реєстр включено 199 підприємств ТКЕ, які мають борги перед НАК «Нафтогаз України» і яким зупинили нарахування штрафів і пені. Але зі 199 підприємств — тільки 66 уклали договори на реструктуризацію. Що це значить? Зупинили нарахування штрафів і далі вони перестали рухатися. На сьогодні сума штрафних санкцій і пені вже становить 7,8 млрд грн. Тож ще раз наголошую — держава дає всі можливості для реструктуризації боргів підприємствам ТКЕ, скористайтеся цим. Сьогодні є можливість списати майже 5,7 млрд грн», — наголосив Геннадій Зубко.
За його словами, поки підприємства ТКЕ уклали договори на реструктуризацію на 1,3 млрд грн. А найбільші боржники за газ й досі не включилися в цю роботу. «Знову в лідерах КП «Харківські теплові мережі» (1 млрд 160 млн грн), ОКП «Донецьктеплокомуненерго» (819,59 млн грн), КПТМ «Криворіжтепломережа», ПрАТ «Дніпровська теплоелектроцентраль», ПрАТ «Харківська ТЕЦ-5», концерн «Міські теплові мережі» (Запорізька обл). Підприємства мають заборгованість від 1 млрд 160 млн грн до 300 млн грн. Немає ні оплати, ні реструктуризації боргів», — підкреслив Зубко.

Підсумовував Віктор БОНДАР.