Допоможіть розібратися. Я маю повнолітніх дітей, які зареєстровані та проживають в іншому місті. Чи вважаються вони членами сім’ї в такому разі? Чи маю я вказувати їхні дані та статки при оформленні субсидії? І взагалі, нащадки до якого, так би мовити, коліна вважаються членами родини субсидіанта (діти, онуки, правнуки)?..

Ірина Дорошева.

Ірпінь 
Київської області.

Мої діти вже дорослі і живуть окремо, але вони й онуки досі прописані у моїй квартирі. Чи можу я оформити субсидію?

Віра Василіва.

Київ.

Відповідає юрисконсульт Наталя ГЕЛЕТКО:

«Поняття сім’ї закріплено у Сімейному кодексі України. Становлять її особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки. Подружжя вважається сім’єю і тоді, коли дружина та чоловік у зв’язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми та з інших поважних причин не проживають спільно. Дитина (до 18 років) належить до сім’ї своїх батьків і тоді, коли спільно з ними не проживає.
Отже, якщо дорослі діти зареєстровані в іншому місті, їх та відповідно їхні доходи вказувати не потрібно. Якщо ж діти чи онуки зареєстровані разом із вами, необхідно буде вказати не лише їх, а й їхніх чоловіка чи дружину та дітей. Якщо подружжя розлучене, але є неповнолітні діти, то в декларації потрібно відобразити маму чи тата дитини (залежно від того, з ким проживає дитина). Щоб оформити субсидію не на всіх зареєстрованих, а лише на тих, хто фактично проживає, і не враховувати їхні доходи під час розрахунку субсидії, потрібно в декларації про доходи у розділі «склад сім’ї» вказати родичів, котрі зареєстровані, але не живуть разом із вами, але позначити, що вони «зареєстровані, але не проживають».
Одночасно необхідно подати заяву з проханням розглянути на комісії питання нарахування субсидії на фактичну кількість осіб, які проживають у квартирі, а також додати документ, який підтверджує факт непроживання їх за цією адресою».