Хто про що, а ми — про тепло — зима ж бо на носі! У чотирьох українських містах — Києві, Львові, Вінниці та Броварах на Київщині — минулого тижня офіційно стартував опалювальний сезон. Щоправда, тепло подають переважно до бюджетних установ: дитсадків, шкіл, поліклінік, лікарень, закладів культури.
У Києві подекуди до квартир почали подавати і гарячу воду, якої не було кілька місяців через борги за газ. Зокрема, вона вже з’явилася на Троєщині поблизу ТЕЦ-6. Місцеві жителі розповідають, що в деяких будинках уже навіть потеплішали батареї. Отже, вважатимемо, що опалювальний сезон в Україні офіційно стартував. Відповідно ж до правил, місцеві органи влади ухвалюють рішення про запуск опалення після того, як надворі протягом трьох днів поспіль середня температура повітря становитиме менше 8 градусів тепла. Поки що — як мінімум тиждень — насолоджуватимемося теплом: саме на стільки синоптики прогнозують продовження «бабиного літа» в Україні, а похолодає, кажуть, на вихідних.
А тим часом «Нафтогаз України» списав Києву штрафи і пені, повідомляє заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелєєв. Мирова угода з «Нафтогазом» передбачає, що КП «Київтеплоенерго» стає правонаступником тільки тих боргових зобов’язань, що мають джерела для компенсації. За його словами, предметом мирової угоди стали боргові зобов’язання в розмірі майже 2,4 млрд грн, що майже вдвічі менше, ніж сума, про яку йшлося в травні цього року. «...сьогодні списані штрафні санкції і пені, на яких ми робили особливий акцент», — сказав заступник голови КМДА і зазначив: «... звертаю особливу увагу: до ніякого підвищення тарифів або додаткових платежів для киян це не призведе. Тільки ті споживачі, які мають заборгованість за спожиті послуги, повинні їх платити для зменшення боргу за газ». Отже, схоже, що і кияни будуть і з гарячою водою, і з теплом.
А поки ще не захурделило, у регіонах мусять подбати про забезпечення безаварійної роботи критичної інфраструктури у зимовий період, зробивши належні висновки з минулорічних ситуацій, коли, наприклад, 19 січня минулого року Прилуки на Чернігівщині залишилися без водопостачання, Черкаси потерпали і без електрики, і без водопостачання, Харків, де цілі райони опинилися без опалення і гарячого водопостачання, Київ...
Про це на засіданні оперативного штабу ДСНС наголосив Віце-прем’єр-міністр — Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко: «...вчасно і якісно підготувати критичну інфраструктуру... а не починати діяти у момент підключення тепломереж, подачі тиску або підвищення температури теплоносія».
Окремо урядовець зупинився і на питанні підготовки дорожньо-транспортної інфраструктури, а також необхідності розгортання в регіонах оперативних штабів при зниженні температури або виникненні надзвичайних ситуацій. За результатами засідання всім органам влади і службам у координації з місцевим самоврядуванням доручено до кінця жовтня забезпечити неухильне виконання заходів із підготовки до стабільної роботи в осінньо-зимовий період та запобігання виникненню надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру і пожежної безпеки.

Підсумовував Віктор БОНДАР.