НАТО занепокоєне гуманітарною ситуацією на Донбасі та порушеннями прав людини в анексованому Росією Криму. Про це йшлося під час засідання комісії Україна-НАТО на рівні послів у Брюсселі у середу, інформує DW. Засідання відбулось під головуванням генсека НАТО Єнса Столтенберга, за участі його заступниці Роуз Геттенмюллер, голови Місії України при НАТО Вадима Пристайка та 29 послів країн організації. В Альянсі наголосили на важливості цілковитої імплементації мінських домовленостей і запевнили в підтримці територіальної цілісності та суверенітету нашої країни.

У засіданні комісії взяв участь також і міністр з питань тимчасово окупованих територій України Вадим Черниш. За його словами, наша держава робить надважливі кроки як для задоволення гуманітарних потреб, так і для підтримання зв’язків з населенням, яке вимушено залишилося на окупованих територіях. «Уряд України максимально спростив порядок перетину гуманітарних вантажів на окуповані території, це стосується ліків, що мають оперативно і безперебійно потрапляти до хворих, продовольчих продуктів, будівельних матеріалів і реагентів для очищення води. Проте окупаційні адміністрації РФ досить часто спеціально перешкоджають гуманітарним вантажам», — цитує В. Черниша прес-служба міністерства.
У свою чергу В. Пристайко детально поінформував союзників щодо розвитку безпекової ситуації в Україні з особливим наголосом на її загостренні в акваторії Азовського моря через деструктивні дії Москви. Він також зазначив про можливі ризики і безпекові виклики у зв’язку із погрозами РФ вжити активних заходів у відповідь на проголошення автокефалії УПЦ, пише прес-служба МінТОТ.
Нагадаємо, Угорщина вже рік блокує проведення засідань комісії Україна-НАТО на високому рівні, зокрема, через український закон про освіту. Особливого загострення ситуація набула після заяви Будапешта про запровадження посади урядового уповноваженого з питань Закарпаття. Київ обурений такою назвою, яка сприймається як втручання у внутрішні справи, оскільки «до компетенції уповноваженого віднесено частину суверенної території України». Це питання неодноразово порушувалося на рівні глав МЗС України та Угорщини, але сторони поки не досягли компромісу. Черговий етап переговорів заплановано наступного тижня на полях Варшавського форуму з питань безпеки.