У середу міністр закордонних справ Греції Нікос Котзіас добровільно пішов з посади. Це сталося після засідання уряду, на якому обговорювалася ситуація, що склалася навколо договору з Македонією про перейменування останньої на Республіку Північна Македонія.
У Нікоса Котзіаса виникла гостра суперечка з міністром оборони Греції Паносом Камменосом, який входить до коаліційної парламентської більшості. Під час офіційного візиту до Вашингтона, що відбувся минулого тижня, міністр оборони розкритикував договір з Македонією та запропонував альтернативу йому. На засіданні уряду Котзіас звинуватив Камменоса в тому, що він підставляє Ціпраса й країну. Він заявив, що міністр оборони не повинен сунути свого носа у зовнішню політику Греції. Камменос різко відповів опонентові, назвавши його агентом Сороса. Він заявив, що є коаліційним партнером СІРІЗИ й має повне право висловити свою думку. Помічники міністра закордонних справ заявили журналістам, що той був «глибоко ображений» звинуваченнями з боку Камменоса й, вийшовши із залу засідання уряду, заявив, що піде у відставку. Він висловив і образу на прем’єра, який не захистив його в суперечці з міністром оборони.
Урядова прес-служба повідомила, що прем’єр-міністр прийняв відставку міністра закордонних справ і буде особисто виконувати його обов’язки. Ціпрас подякував Нікосу Котзіасу «за його безцінний внесок у підвищення геополітичної ролі Греції». Представник уряду Дімітріс Цанакопулос у середу закликав чиновників, не згодних з державною політикою, іти у відставку. В інтерв’ю грецькому телеканалу «Альфа-ТВ» Цанакопулос заявив, що послання прем’єр-міністра було достатньо зрозумілим: урядовий потяг продовжує рухатися вперед і обов’язково дістанеться пункту призначення. Кожний, хто не хоче добиратися до нього, хто відчуває дискомфорт під час поїздки, може зійти з потяга. Дімітріс Цанакопулос додав, що можливі відставки не вплинуть на роботу уряду, який повністю зосереджений на відновленні економіки та підтримці соціальних груп, які постраждали від фінансової кризи.
Політичні оглядачі вважають, що прем’єр-міністрові треба набратися терпіння, бо у разі схвалення парламентом Македонії договору про її перейменування Ціпрасу та його уряду доведеться витримати люті атаки грецьких політиків, незгодних із цим документом. Вони й надалі виступатимуть проти використання в новій назві сусідньої країни найменування давньої грецької провінції — Македонія.