До Кабінету Міністрів виникає багато запитань щодо виконання бюджетних програм соцзахисту осіб з інвалідністю та ветеранів. На цьому наголосив голова Комітету Верховної Ради у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю Олександр Третьяков після засідання комітету.

«Після сьогоднішнього зібрання залишилося дуже багато запитань до Кабміну. Розглядали виконання бюджетних програм, які стосуються соціального захисту осіб з інвалідністю та ветеранів війни, в тому числі, учасників АТО. За деякими напрямами — вкрай незадовільна ситуація», — наголосив парламентарій.
Він нагадав процедуру використання коштів Держбюджету: «Якщо Кабмін вчасно не забезпечує виконання бюджетних програм, то кошти повертаються назад до Держбюджету. Не хотілося б вірити в те, що Кабмін у такий спосіб перекриває дефіцит коштів за рахунок осіб з інвалідністю та ветеранів війни, в тому числі тих, які воювали в АТО».
Олександр Третьяков наголосив, що силами комітету робиться все можливе, щоб на законодавчому рівні забезпечити належний соціальний захист нашим ветеранам та особам з інвалідністю, передбачити відповідні кошти в Держбюджеті, але всі ці ініціативи не мають потрібного ефекту через бюрократію, а можливо, й відкритий чиновницький саботаж.
Насамперед ідеться про бюджетні програми із забезпечення житлом учасників АТО — осіб з інвалідністю І та ІІ груп та членів їх сімей; учасників АТО — внутрішньо переміщених осіб, які брали участь в АТО та визнані особами з інвалідністю внаслідок війни ІІІ групи або учасниками бойових дій, та членів їх сімей; осіб з інвалідністю внаслідок війни, які брали участь у бойових діях на території інших держав, та членів їх сімей.
«Мені незрозуміло, чому за наявності бюджетних коштів люди, які захищають територіальну цілісність України, не можуть скористатися правом на житло через якісь бюрократичні перепони. Наприклад, в Одеській області по всіх трьох бюджетних програмах станом на 1 жовтня 2018 року ми маємо нуль використаних коштів. Нуль! І це при тому, що вже перераховано понад 18 мільйонів гривень для придбання житла для 23 осіб», — обурився політик.
На його думку, відповідальність за це лежить на місцевих радах. Тож він закликав їх терміново вирішити це питання на своїх сесіях! «Держава гарантувала житло нашим захисникам і членам їхніх сімей, і ці люди мають його отримати», — констатував він.
Голова комітету відзначив також, що проблема є й із використанням коштів на санаторно-курортне лікування. Так, за дев’ять місяців поточного року використано трохи більш як половина передбачених у бюджеті грошей. Не використано 30 мільйонів на закупівлю автомобілів для перевезення осіб з інвалідністю, менше третини — майже 311 мільйонів гривень — витрачено на забезпечення засобами реабілітації. Не використано жодної гривні на покращення матеріально-технічної бази реабілітаційних установ для осіб з інвалідністю в Харківській області із передбачених 2,4 мільйона.
Насамкінець О. Третьяков пообіцяв: «Оперативну інформацію щодо виконання бюджетних програм будемо розглядати на кожному наступному засіданні. І обіцяю: це питання ми просто так не залишимо».

Вл. інф.