Цьогорічного сезону на Хмельниччині двічі масово гинули бджолині сім’ї. Ранньою весною опустіли вулики в селі Велика Яромирка, що у Городоцькому районі. Місцеві жителі пов’язали це із тим, що якраз у той час компанія, що орендує навколишні землі, проводила обробіток полів хімікатами. Після того погано почувалися і люди, і тварини. А комахи, які потрапили під дію отрути чи брали взяток із оброблених полів, просто загинули. Тоді йшлося більш як про тисячу бджолосімей. Дехто із пасічників втратив до сотні сімей просто за день.

Люди звернулися до районної прокуратури та поліції, щоб винних притягнули до відповідальності. До того ж хтось мав би відшкодувати їхні збитки. Але, кажуть, отримали від правоохоронців відповідь, з якої виходило, що механізму притягнення відповідальності компанії за такі дії немає. Хоча і не відкидали, що можна звернутись до суду, однак було очевидним: довести провину орендарів не вдасться.
Обурені таким ставленням до їхніх проблем бджолярі влаштували акцію протесту і перекрили рух на дорозі. Вимагали, щоб аграрії дотримувалися закону про бджільництво і працювали на полях з ядохімікатами відповідно до чинних вимог та правил. А найпростіше — мали би повідомляти про проведення таких робіт. У такому разі бджоли могли би залишатися у вуликах, і ризик їхньої загибелі зменшився б.
Особливо тоді обурило, що незадовго до згаданих подій, на прохання пасічників району організували зустріч із орендарями полів. Там просили їх дотримуватися правил обробітку полів. Але, як швидко стало зрозумілим, до таких прохань великі агрохолдинги не дослухалися. Та водночас зізнатись у порушеннях, які призвели до втрат пасік, ніхто з винуватців так і не захотів. Про матеріальні відшкодування збитків теж не йшлося.
Щойно потроху вщух скандал у Городоцькому районі, як за місяць надійшло повідомлення із Кам’янець-Подільського. Голова районної спілки пасічників Ігор Севастьянов повідомив, що зафіксовано падіж майже 180 бджолосімей. Він розповів також, що на лапках у комах був жовтий пилок. Це означало, що вони літали на гірчичне поле. А те, очевидно, всупереч правилам обробляли зранку, коли бджоли були найактивнішими. Після їхньої загибелі власники зібрали всю інформацію, склали відповідні протоколи, відібрали зразки для лабораторних досліджень...
На жаль, все це не надто лякає безвідповідальних орендарів. Про покарання, а тим паче — матеріальне відшкодування збитків, в області не чути.
Що проблема набуває загрозливих масштабів, на сесії обласної ради заговорив депутат Віталій Олуйко. Його підтримав і активіст громадської організації пасічників, депутат Городоцької райради Сергій Трапезун. Розповів, що після трьох обробітків полів, які проводилися у районі, загинули понад тисяча бджолиних сімей. За його даними, безконтрольне використання хімікатів на полях нинішнього року в країні загубило до тринадцяти тисяч сімей, в результаті пропало майже півтори тисячі пасік.
Від втрати комах бджолярі зазнають мільйонних збитків. Скільки могли б заробити на продажу меду, вже навіть не рахують. Для кого бджолярство стало родинним бізнесом і єдиним місцем заробітку, це величезні втрати. Але самотужки захистити свій бізнес люди не можуть.
Проблема загиблих бджолосімей виявилася такою актуальною і болючою, що пасічники зібрались на акцію протесту біля Верховної Ради. Серед інших було і кілька десятків бджолярів з Хмельниччини. Вони вимагали внесення змін до Кримінального кодексу України про кримінальну відповідальність за порушення законодавства під час обробітку сільськогосподарських культур, який призводить до загибелі комах.
А ще про необхідність значно жорсткішого контролю за препаратами, які аграрії застосовують на полях. Переконані, деякі заборонені хімікати завозяться нелегально.
Пасічники чекають, що законодавці прислухаються до їхніх вимог.

Хмельницька область.

Мал. Миколи КАПУСТИ.