Київське представництво міжнародної антикорупційної мережі «Transparency International Україна» (TIУ) у рамках програми «Transparent cities» виміряло прозорість інвестиційної сфери сотні найбільших міст країни, таким чином визначило, де інвесторам найвигідніше вкладати свої кошти. Лідером рейтингу цьогоріч виявився Івано-Франківськ, набравши 15 балів із 20 можливих. Далі — Київ, Вінниця, Львів і Біла Церква. Найкращою практикою Івано-Франківська визнано «Інвестиційний портал міста» (http://invest-if.com), який містить усю наявну інформацію українською та англійською мовами про вільні земельні ділянки та виробничі площі для реалізації інвестиційних проектів, а також про успішно впроваджені.

Міський голова Івано-Франківська Руслан МарцІнкІв.

Залучені до цього дослідження іноземні інвестори, українські підприємства та соціальні підрозділи міських властей давали оцінку за 17 індикаторами, які допомагають визначити реальну прозорість вкладення коштів у економіку, наявність антикорупційних програм, конфлікту інтересів у міськрадах, інструментів і можливостей в інвестиційному секторі, проведення перевірок підприємств.
У іншому рейтингу за легкістю ведення бізнесу — «Regional Doing Business» Івано-Франківськ входить до трійки лідерів серед обласних центрів. Тут враховано кількість часу й коштів, витрачених на реєстрацію власної справи, сплату місцевих податків, отримання дозволів на будівництво тощо.
Івано-Франківськ із результатом 78% очолив рейтинг публічних міст за результатами щорічного моніторингу (до уваги бралися показники публічності діяльності міського голови, виконавчих органів влади та депутатів). Серед цих критеріїв найвищий показник — у діяльності міського голови Руслана Марцінківа, публічність якого оцінили в 90%.
Івано-Франківськ також увійшов до трійки найдемократичніших із 48 найбільших міст країни в рамках проекту USAID «Громадяни в дії». Із 2013 року обласний центр утримує лідерські позиції в рейтингу «Індекс публічності місцевого самоврядування», торік увійшов до п’ятірки найбезпечніших міст країни серед обласних центрів,
Обласний центр Прикарпаття посідає лідируючі позиції серед міст країни щодо запровадження проектів у сфері електронного самоврядування. Із травні почав діяти проект «Smart city» (розумне місто), який синхронізує всі електронні сервіси (послуги ЦНАП, черга в дитсадки, «Доступний Івано-Франківськ», «Безпечне місто», «Голос громади», бюджет участі, єдиний читацький квиток тощо) в єдину платформу. І нарешті, Івано-Франківськ має найвищий у країні рівень інвестиційної привабливості міста — uaINV5.
Інвестиційна привабливість Івано-Франківська — це і Хриплинська інвестиційно-промислова зона, на території якої реалізується низка інвестиційних проектів, а зокрема американської компанії «Тайко Електронікс» та шведської «Електролюкс». У місті продовжується співпраця американської компанії «Delphi» з ДП ВО «Карпати», яке виробляє електрокабельну продукцію, працюють італійська швейна фабрика ТОВ «Конфеціоні «Роза», ТзОВ «Ектос І-Ф» данської компанії «EKTOS» (розробка та виготовлення електроніки, а саме інтегрованих мікросхем) та швейний цех данського виробництва «HRT Textiles Івано-Франківськ».
Загалом в економіку міста торік залучено понад 498 млн доларів США прямих іноземних інвестицій (94,6% — із країн ЄС). Їх обсяг на душу населення порівняно із загальноукраїнським показником становить 172,3%.
«Мене, як міського голову, тішить те, що Івано-Франківськ вигідно вирізняється на тлі українських міст, бо ми з самого початку поставили собі завдання зробити його комфортним для мешканців, — каже Руслан Марцінків. — Інвестиційна привабливість теж є одним із стратегічних завдань моєї команди, бо це в кінцевому підсумку — робочі місця і зарплати, наповнення бюджету. Лідерство в рейтингу «Transparency International Україна» не означає, що до нас автоматично почнуть приходити інвестори. Має бути реальна робота над створенням ще сприятливіших умов для ведення бізнесу».

Людмила СТРАЖНИК.
Фото надано Івано-Франківською міською радою.

Івано-Франківська область.