Пам’ять Героя Майдану Максима Шимка вшанували у Вінниці проведенням середньовічного лицарського турніру (на знімку), в якому взяла участь рекордна кількість членів клубів історичної реконструкції із низки міст держави.

— Ми зустріли 65 лицарів, найбільше їх приїхало з Києва, Харкова, Житомира, Кривого Рогу, — каже одна із організаторів турніру керівник вінницького клубу історичної реконструкції «Аркона», переможець турніру «Битва націй-2018» у Римі Ольга Грабовська. — Для фестивалю це рекордне число. Серед них чимало представниць жіночої статі. Приємно чути від гостей пропозицію зробити турнір традиційним.
Серед лицарів були ті, хто стояв поруч із Максимом Шимком на Майдані у тривожні дні Революції Гідності. Про це сказала мати Героя Зоя Семенівна під час виступу перед учасниками змагань. «Максим мріяв про такий турнір у рідному місті, — зазначила пані Зоя. — Про це він говорив завжди, коли ми поверталися з таких турнірів із Меджибожа чи Кам’янця-Подільського. При кожній нагоді я їздила разом із сином. Мені знайомі обличчя багатьох. Дуже радію, що здійснилася мрія сина».
Поєдинки відбувалися упродовж двох вихідних. У суботу їх організували на подвір’ї школи № 13, в якій навчався Шимко, нині заклад носить його ім’я. Наступного дня місцем фінальних боїв лицарів в середньовічних обладунках став відкритий майданчик соціально-культурного волонтерського центру «Підкова». Проведення турніру ініціювала громадська організація «Родина Героїв Небесної Сотні», підтримала обласна та міська влада, клуб історичної реконструкції «Аркона», благодійний фонд «Родинна турбота».
У день фінальних поєдинків, 21 жовтня, Максимові Шимку виповнилося б 39. Він загинув у лютому 2014-го від кулі снайпера.

Віктор СКРИПНИК.
Фото з сайту Вінниця.інфо.