24—25 жовтня у столиці Польщі відбувається «Варшавський безпековий форум» (Warsaw Security Forum /WSF2018/). Це вже 5-та щорічна конференція, яка збере на своїх дискусійних панелях міжнародних експертів, високопоставлених представників держав — політиків і військових, які дискутуватимуть на теми зовнішньої політики, а також політики у сфері безпеки та оборони. Україну на форумі представлятиме міністр закордонних справ Павло Клімкін. WSF розпочне свою роботу сьогодні з міністерського дискусійного блоку «Безпека у Європі — лінії розлому на Сході». В його рамках дебатуватимуть міністри закордонних справ Польщі (Яцек Чапутовіч), України (Павло Клімкін), Литви (Лінас Лінкевічус), Грузії (Давід Залкаляні) та міністр закордонних справ і європейської інтеграції Молдови Тудор Уляновскі. Модератором зустрічі буде Катажина Пілярська — директор і засновниця Європейської академії дипломатії (Польща).

На полях форуму очільник українського зовнішньополітичного відомства планує сьогодні провести кілька двосторонніх зустрічей, зокрема з міністром закордонних справ Угорщини Петером Сіярто.
Участь П. Клімкіна у WSF — це лише одна із складових його дводенного робочого візиту до Республіки Польща, який розпочався вчора і був досить насиченим. Першим пунктом програми перебування стало покладання міністром, разом із членами офіційної делегації та представниками місцевої української громади, вінків до могил офіцерів і козаків Армії УНР, похованих на Вольському православному цвинтарі у Варшаві, та запалення свічок біля пам’ятного знаку жертвам Голодомору 1932—1933 років.
Пополудні Клімкін не тільки провів двосторонні переговори з польським візаві Яцеком Чапутовічем та керівником БНБ РП Павлом Солохом, а й виступив у Польському інституті міжнародних проблем з доповіддю на тему «Європейська безпека у світі після 2014 року».

Організатором WSF виступає Фундація ім. Казімєжа Пуласького, яка ініціювала цей дискусійний форум у 2014-му як платформу діалогу про безпекову політику між Європейським Союзом, НАТО та Російською Федерацією. Мета форуму — дати можливість обмінятися досвідом та сприяти розвитку дискусій із поточних проблем у сфері безпеки, спрямованих на вироблення колективної відповіді на виклики і загрози, що стоять перед державами ЄС і НАТО, а також поглибити співпрацю у оборонній сфері. Стратегічним партнером WSF є Бюро національної безпеки РП (відповідник української РНБОУ).
У Фундації ім. К. Пуласького «Голосу України» повідомили, що тематика WSF2018 буде логічним продовженням попередніх років та зосереджуватиметься на ключових викликах, що стоять перед Північноатлантичним альянсом, Європейською спільнотою у контексті їх відносин не лише з країнами-партнерами, а й з країнами-членами цих структур. Безпекові питання розглядатимуться насамперед через призму кібернетичної, економічної і енергетичної безпеки. Серед інших тем, що порушуватимуться на форумі: участь жінок у формуванні політичних рішень, тероризм, політика Російської Федерації, відновлення Шовкового шляху, дезінформаційні заходи (т.зв. fake news). Суто  військові аспекти обговорюватимуться, зокрема, в контексті зміцнення східного флангу НАТО та майбутнього ППО альянсу.