Культурно-освітній центр «Толока», в якому розмістилися музей, галерея, кінозал, бібліотека та квест-кімната, відкрито в селі Попельнасте Олександрійського району на Кіровоградщині (на знімку).

Центр розташувався у старовинній будівлі 1908 року, де спочатку мешкав разом із родиною заможний коваль Жарко. Пізніше чоловіка репресували, а приміщення зайняв місцевий осередок компартії, у війну тут розмістилося гестапо, а в післявоєнний час — аптека. Протягом останніх 17 років будівля стояла порожньою і почала руйнуватися. У березні 2017-го вона отримала нове життя, коли на сесії Попельнастівської сільради було прийнято рішення про розміщення в ній культурно-освітнього центру «Толока» та виділено для проведення капітального ремонту 700 тис. грн.
Протягом багатьох років учні місцевої школи разом із вчителем Валерієм Жванком вели пошуково-дослідницьку роботу з вивчення рідного краю. Вони назбирали багато цікавої інформації, історичних документів, що пов’язані із людьми, які в різні роки тут мешкали, працювали, розбудовували населений пункт, а також багато предметів старовинного вжитку. Проте у Попельнастому не було спеціального приміщення, де б можна було усе це зберігати. Вчитель, журналіст, лауреат обласної краєзнавчої премії імені Володимира Ястребова Валерій Жванко подав ідею і зберегти зібрані матеріали, і врятувати приміщення, створивши в ньому культурно-освітній центр. Його ініціативу і добрі починання підтримав сільський голова Олег Волянський.
В одній із виставкових зал увагу відвідувачів привертають розміщені на стіні старі пожовклі від часу світлини земляків, предмети інтер’єру попельнастівців — старовинний дерев’яний комод та стільці із фігурним різьбленням. У галереї — картини сучасних художників із мальовничими краєвидами села.
Знайшли своє місце тут і кам’яна сокира та бойовий молот, з яким воювали наші пращури, сокири часів Київської Русі, козацьке гарматне ядро, фрагменти «жіночої» зброї, якими захищалися в давнину жінки — рогачі, вила та багато іншого. Є елементи зброї часів Другої світової війни, неоголошеної війни на сході країни. Основу колекції становить зібрання старожитностей Максима Щербакова, яке члени його родини подарували громаді.
Як зауважив сам Валерій Жванко, відкриття культурно-освітнього центру «Толока» — реалізація мрії багатьох людей. «Як відомо, без минулого немає майбутнього. Збирання, зберігання і вивчення предметів, документів, які мають певну історичну цінність, буде одним із завдань центру», — пообіцяв краєзнавець.

Ірина ЖЕЛЄЗНЯКОВА.
Фото Олександрійської районної газети «Сільський вісник».