Володимир ГРОЙСМАН: «У цьому опалювальному сезоні ціна на газ підвищуватися не буде»

«Нині починають говорити, що або цього року, або цього опалювального сезону ще буде підвищена ціна на газ в країні на 35 відсотків. Я хочу абсолютно чітко сказати, що ні в цьому році, ні в цьому опалювальному сезоні більше ціна на газ підвищуватися не буде», — заявив під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів прем’єр Володимир Гройсман та наголосив, що це рішення «є абсолютно твердим».

Також глава уряду запевнив, що розширена та спрощена програма надання субсидій дасть можливість захистити всіх, хто потребуватиме такого захисту. «Всі, у кого нині невисокі доходи, вже й так перебувають на субсидії, тож будь-яке підвищення їх узагалі не зачепить», — підкреслив він.
До ремарки щодо ціни на газ прем’єр вдався під час звіту про роботу Кабінету Міністрів за 9 місяців цього року. «Цей звіт — не бравада про успіхи, а щоб люди розуміли, де ми знаходимося, які перед нами стоять завдання та яка реальна ситуація, бо ми маємо бути прозорими і відкритими», — сказав В. Гройсман та, перейшовши до мови цифр, повідомив, що у другому кварталі зростання ВВП становило 3,8 відсотка за плану 3 відсотки, а це означає, що за рік буде вироблено продукції та кінцевих послуг на трильйон більше, ніж за попередній період. Зростання українського експорту за 9 місяців становило 12,4 відсотка, тож наша продукція дедалі активніше завойовує міжнародні ринки та є достатньо конкурентною.
Доходи Держбюджету-2018 за 9 місяців становили 674,8 мільярда гривень, що на 39 мільярдів більше, ніж за цей само період минулого року, обсяг місцевих бюджетів без міжбюджетних трансфертів становив 188,3 мільярда гривень, а додатково з Держбюджету на місця надійшло ще 225 мільярдів гривень, що на 27,7 мільярда гривень більше, ніж торік.
Важливим було й ухвалення Середньострокової стратегії управління державним боргом. «Це величезний тягар на бюджеті країни, адже якщо всі місцеві бюджети становлять 188 мільярдів гривень, то тільки на обслуговування державного боргу у 2019 році потрібно витратити 145 мільярдів гривень», — зазначив прем’єр.
Окреслюючи, як уряд збирається впоратися з цією проблемою, В. Гройсман зазначив, що одним із джерел є збільшення надходжень від митних платежів, які порівняно із 2017 роком уже зросли на 22,8 відсотка, а до кінця року ця цифра має бути ще більша. Зокрема, якщо до запровадження низки заходів із боротьби з контрабандою надходження від митниці становили 1,33 мільярда гривень на день, то тепер вони зросли до 1,75 мільярда гривень. Тобто нині від митниці щодня надходить на понад 400 мільйонів гривень більше, ніж торік. «Переконаний, що у цій сфері є ще дуже багато резервів», — сказав він та додав, що нині триває будівництво нових терміналів зі сканерами, тож контроль, а отже, й митні платежі збільшуватимуться надалі.
Зачепивши питання управління державною власністю, глава уряду повідомив, що вже затверджено 10 об’єктів великої приватизації, які продаватимуть та для яких шукатимуть інвестиції за допомогою провідних міжнародних радників. Водночас він звернув увагу на проведення успішних електронних торгів з продажу об’єктів малої приватизації. Через цю платформу продано вже 203 об’єкти на 280 мільйонів гривень, а початкова ціна іноді зростала у 38 разів. Та найголовніше, що ці підприємства отримали нових господарів, які створять на них нові робочі місця. Ще однією точкою успіху прем’єр назвав значне збільшення надходження орендної плати за використання державного майна. Зокрема, зібравши 1,075 мільярда гривень, уряд уже зараз виконав цьогорічний план з надходжень від оренди.
Ключовим завданням на найближчий період В. Гройсман назвав ухвалення проекту Держбюджету на 2019 рік. «Маю надію, що до 1 грудня Україна отримає збалансований, реалістичний Державний бюджет. А це означатиме, що ми будемо прогнозовано та якісно дивитися у 2019 рік», — сказав він.