Хористи й вигляд мають незвичний — бриджі, підтяжки, вельветові піджаки, тобто стиль 20-х років минулого століття. Саме такий вигляд на сцені має знаменитий чоловічий хор із Базеля (Швейцарія) «Mannerstimmen Basel» (диригент та музичний директор Олівер Рудін). У рамках гастрольного турне по Литві, Білорусі та Україні хористи виступили і в Чернігові.

Швейцарські хористи назвали свою програму «Герої» — хоча вона присвячена великим майстрам німецького романтизму, але перегукується з українською реальністю не тільки за назвою. Адже, як зауважив головний диригент чернігівського академічного симфонічного оркестру «Філармонія» Микола Сукач, напрямок романтизму у мистецтві відзначається прагненням до духовного розкріпачення, звеличенням і героїзацією минулого свого народу. Якраз те, що так треба сьогодні Україні.
«Тому співпраця базельського хору «Mannerstimmen Basel» і Академічного симфонічного оркестру «Філармонія» Чернігівського обласного філармонійного центру, крім професійно-мистецького, має ще і символічний громадянський чинник», — наголосив Микола Сукач.

Головна частина виконаної в Чернігові програми складалася з двох кантат: «Рінальдо» Йоганнеса Брамса та «Леонідас» Макса Бруха, що є показовим прикладом класичного героїзму. Крім того, у програмі «Богородиці» —православний гімн, присвячений Діві Марії, написаний віце-директором хору Давідом Росселем, та «Вдача Еденхаля». Ця балада Роберта Шумана є переконливим нагадуванням про те, що відвага героя важливіша за падіння.

Чернігів.
Фото Віктора КОШМАЛА.