Через освітні центри «Донбас-Україна» та «Крим-Україна» цього року до закладів вищої освіти за спрощеною процедурою вступило 1749 осіб. Про це розповіла на вчорашній прес-конференції в. о. директора департаменту вищої освіти МОН — завідувач сектору переміщених ВНЗ Світлана Кретович.
«Цьогоріч через центри «Донбас-Україна» вступило 1522 особи, торік їх було 1346, а в 2016-му — 855, — уточнила Світлана Кретович. — Через центри «Крим-Україна» цьогоріч вступило 227 осіб, а у 2016-му їх було лише 153». Крім того, чимало випускників з непідконтрольних територій вступають до українських університетів на загальних підставах.
Школярі Донбасу та Криму розуміють, що видані окупаційною владою освітні документи не визнає жодна цивілізована країна. Тому за останні три роки збільшилася кількість охочих вступити також до українських коледжів і технікумів.
За підтримки ЮНІСЕФ громадська організація «Фонд «Відкрита політика» разом із МОН проводять роз’яснювальну кампанію серед потенційних абітурієнтів — розповсюджують інформаційні листівки, відеоролики з роз’ясненням процедури спрощеного вступу. Випускники з непідконтрольних територій мають можливість вступити до закладів вищої освіти без шкільного атестата українського зразка, без ЗНО і навіть без українського паспорта. Їм доведеться скласти ДПА з української мови та історії України, а також один вступний іспит, визначений вишем. Вступників з непідконтрольної території консультують за номерами «гарячої лінії» МОН. «З     1 січня ми отримали понад 12 тисяч дзвінків», — розповіла виконавчий директор фонду «Відкрита політика» Ірина Жданова.
Цього року освітні центри «Донбас-Україна» та «Крим-Україна» працювали з 4 червня до 28 вересня. Зокрема, обидва центри були відкриті на базі Таврійського національного університету. За словами першого проректора Юлії Скакун, майже всі, хто туди звернувся, вступили до ТНУ на бюджет.