Після цілої серії спалахів африканської чуми свиней на Херсонщині фахівці ветеринарної медицини дійшли висновку, що самі ж власники частково і винні у розповсюдженні хвороби. У приватних господарствах їх нерідко підгодовують залишками заражених продуктів — для людей вони повністю безпечні, а от для тварин смертельні. Інфекція може дістатися до хліву і на одязі із збудником недуги. Тож після того як через АЧС довелося пустити під ніж усе поголів’я двох великих ферм у Олешківському та Скадовському районах області, власники інших підприємств вживають просто-таки драконівські заходи для ефективнішого захисту поголів’я та уникнення катастрофічних збитків. І цей досвід непогано було б запозичити тваринникам по всій Україні.

Скажімо, у єдиній на весь Новотроїцький район Херсонщини фермі на 5,5 тис. свиней керівництво підприємства-власника «Світанок» відтепер укладає із працівниками договори. У них селяни письмово зобов’язуються відмовитися від утримування свиней у своїх індивідуальних господарствах, і тільки тоді отримують право доступу на ферму. У разі відмови їм готові запропонувати роботу на інших об’єктах, але зазвичай ніхто від такої перестороги не відмовляється. Адже на свинофермі платять від семи до десяти тисяч гривень на місяць, не рахуючи соцпакета, а для віддаленого села Сиваське в степовій глибинці це дуже пристойний заробіток. На додачу всім робітникам купили по два комплекти змінного одягу та взуття, щоб «у своєму» вони й на поріг приміщень із тваринами не заходили. Нових правил безпеки дотримуються жорстко, але це виправдано, оскільки й ставки високі. Втратити стабільно прибуткову ферму, як це сталося в сусідніх районах, ніхто не хоче.

Директор підприємства «Світанок» Сергій Максименко (на знімку) каже, що відмова працівників утримувати свиней не означає їхню відмову від самої свинини. За бажання господарство продає їм м’ясо, причому по 50—60 гривень за кілограм — удвічі дешевше від «базарних» цін. Тому обурюватися забороною ніхто й гадки не має: люди розуміють, чим вона викликана, і будь-якого ризику будь-що треба уникати.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.
Фото автора.