Український режисер та політичний в’язень Кремля Олег Сенцов став лауреатом премії Сахарова «За свободу думки» 2018 року. Відповідне рішення оголосили учора у Європарламенті. Церемонія нагородження має відбутися 12 грудня у Страсбурзі. Сенцов — перший в історії представник України, якого відзначили цією нагородою. У списку фіналістів також були середземноморські неурядові організації і марокканський активіст Зефзафі. Премія Сахарова «За свободу думки» є щорічною відзнакою Європейського парламенту. Її започатковано 1988 року і вручають у чотирьох областях, зокрема в області захисту прав людини та її основних свобод.

 


Також учора Європарламент проголосував за резолюцію про загострення ситуації в Азовському морі. Основні тези документу — різкий осуд порушень Росією українського суверенітету в Азовському морі, критика штучного блокування торговельних суден, занепокоєння наростанням напруженості, а на випадок ескалації напруженості заклик до нових санкцій, інформує «Радіо Свобода».
Європарламентарії наголосили, що грубі порушення з боку Росії заважають морській торгівлі, а безпека там настільки нестабільна, що будь-коли може перерости у відкритий конфлікт. Резолюція закликає держави-члени ЄС чітко заявити, що цілеспрямовані санкції проти РФ будуть посилені у разі подальшої ескалації конфлікту в Азовському морі.

Висловлюючи жаль через надмірні дії Росії у цьому регіоні, порушення нею міжнародного морського права та взятих на себе зобов’язань, європарламентарії виступили проти зловживання перевірками комерційних суден — українських та тих, що ходять під прапорами інших держав. Підтверджуючи незалежність і цілісність території України, Європарламент різко засудив будівництво мосту через Керченську протоку, яке порушує навігаційні права в територіальних водах України, пише «Радіо Свобода».
Євродепутати також засудили незаконне видобування на території України нафти й газу Росією та звернули увагу на можливу небезпеку захоплення нею й наявних українських нафтогазових родовищ в Азовському морі після досягнення своєї мети — перетворення його на своє внутрішнє озеро.
У резолюції також є пункт про створення посади спеціального представника Європейського Союзу щодо Криму і Донбасу, який працюватиме і навколо ситуації в Азовському морі.

На знімку: євродепутати 
Д. Росаті та Р. Хармс.
Фото зі сторінки Р. Хармс у Твіттері.