Ситуація в Азовському морі залишається напруженою. Про це заявив командувач Військово-Морських сил України Ігор Воронченко, виступаючи в телепрограмі «Свобода слова». За даними Держприкордонслужби, в акваторії перебуває майже 120 кораблів і катерів РФ.

Військовослужбовець Маріупольського загону морської охорони під час навчань в Азовському морі.

Фото з сайту Державної прикордонної служби України.

За словами командувача ВМС, розглянуто варіанти подальших подій на Приазов’ї і в Азовському морі. «Ми врахували найневигідніше для нас проведення морської десантної операції. Такі навчання було проведено в Каспії — з висадки десанту з катерів», — повідомив він, додавши, що до цього дійде тільки тоді, коли в РФ «буде успіх на суші». А поки що, вважає Воронченко, ФСБ продовжуватиме блокувати судна, що впливає на безпекову ситуацію на Приазов’ї, торгівлю й судноплавство. При цьому він не виключає подальшої ескалації в Чорному морі.
Своєю чергою заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль в ефірі цієї програми висловила думку, що денонсація договору з Росією від 2003 року щодо Азовського моря може призвести до територіального спору.
Одну з п’яти статей цієї угоди ніколи не було реалізовано. Йдеться про делімітацію Азовського моря. Як пояснила представник МЗС, сторони визначили крайні точки, звідки починаються й де закінчуються українська і російська зони. «І ми виходимо з того, що правовий режим Азовського моря встановлено відповідно до Міжнародної морської конвенції, — зазначила Зеркаль. — Якщо Україна денонсує угоду в односторонньому порядку, з точки зору додаткових прав вона нічого не отримає».
Екс-заступник міністра оборони України (2014 рік) адмірал Ігор Кабаненко вважає, що ситуація на Азові погіршуватиметься на тлі того, що Росія реалізує й відточує там свою добре продуману стратегію, «а нас там просто нема».
«Щодо Азову принциповим питанням є те, що Україна повинна була ще вчора визнати в односторонньому порядку свої територіальні води й морську економічну зону — цьому нічого не заважає, це суверенні права прибережної держави, визначені конвенцією ООН. Але не зрозуміло, чому ці права досі не реалізовано. Море — це зовсім інша психологія, інша ментальність, інші способи протидії. Ми просто втрачаємо своє море, свої суверенні права. На морі не буває вакууму. Чекати — означає втрачати», — зазначив Кабаненко у Фейсбуці.
Британський військовий експерт Глен Грант вважає, що Росія отримує значну вигоду від своїх дій в Азовському морі.
«Не можна вдавати, що війни немає на Азові. Там війна, хоча зараз це й нагадує більше політичну гру, ніж військовий конфлікт. Нині позиція двох сторін в Азовському морі — не атакувати один одного. Росія отримує більше вигоди від зупинки порту Маріуполя, ніж від нападу, і Росії просто нема на що нападати на Азові», — сказав він в інтерв’ю «Ліга.net».
За словами Гранта, через Маріуполь в України побільшало проблем. Мовляв, зупиняється бізнес і намічається колапс, створюється внутрішнє напруження в Україні, що полегшує завдання для РФ.
Відповідаючи на запитання, якою має бути українська база в Азовському морі, щоб протистояти Росії, експерт сказав: «Найголовніше — правильна структура команд в Азовському морі, правильна координація національних сил, охорони, повітряних сил, поліції. І потрібно вирішити, де буде штаб-квартира — тільки на Азовському морі чи ще в районі Одеси». Грант переконаний, що Київ налагодить ситуацію на Азові. Однак на цьому Москва не зупиниться й почне створювати проблеми в іншому місці. «Росія — це не та проблема, яка просто зникне», — резюмував він.