Основна причина — всі люди чекають дій від держави, а самі нічого не роблять

Можливо, хтось здивується, але факт залишається фактом: на Луганщині немає випадків, коли б громадянин добровільно заплатив страховий внесок за той час, коли офіційно ніде не працював, щоб вчасно піти на пенсію. Коротше кажучи, ще ніхто в такий спосіб пенсію собі не купив. Чому? Перше, що спадає на думку, — у людей немає грошей. І ця відповідь може бути правильною. Однак начальник головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області Ольга Шарунова вважає, що основна причина полягає не в грошах, а у свідомості людей. Вони очікують бажаних для них дій від держави й самі нічого не роблять. Такий менталітет.

Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.

 

Ця тема сьогодні актуальна, бо буквально за два місяці, тобто з першого січня, для нарахування пенсії уже треба буде мати 26 років страхового стажу. По суті, це небагато, але є громадяни, яких така норма нервує й навіть обурює, оскільки до своїх 60 років, коли можна йти на пенсію, такого стажу вони не накопичили. За логікою цих людей, вони «усе життя пропрацювали, а пенсії до старості не заслужили». Але звинувачувати вони повинні насамперед себе: так, працювали, але нелегально, собі на старість не відкладали, бо не платили пенсійний внесок. А загалом сподівалися на те, що «держава повинна турбуватися про своїх громадян». Держава турбується. Якщо, скажімо, в 63 роки в людини не буде 28 років страхового стажу, вона може оформити соціальну пенсію. Але вона невелика, і прожити на неї, скажемо відверто, важко.
— Буває, до нас звертається пенсіонер, який навіть ложку не втримає в руці, а ми не можемо призначити йому пенсію, бо в нього не вистачає страхового стажу, — розповідає Ольга Шарунова. — Але з погляду закону все логічно: якщо роботодавець не платив за цю людину пенсійний внесок, а людина знала, погоджувалася з цим і не думала про своє майбутнє, то чому тепер вимагає від держави адекватної допомоги? Усе просто й справедливо: не заробив пенсію — не одержуєш її.
Сьогодні на виплату пенсій щомісяця в Луганській області витрачається 1 млрд 130 млн грн. Ця сума може бути різною — збільшуватися й зменшуватися — залежно від реєстрації тимчасово переміщених осіб (ТПО) — пенсіонерів і звернень за призначенням пенсій громадян, які мешкають на території області. Усього за період із першого січня по перше жовтня виплачено 9,7 млрд гривень, а у бюджет Пенсійного фонду від підприємств і роботодавців області за цей період надійшло приблизно 2 млрд грн. Тобто прогодувати своїх пенсіонерів самостійно регіон не може. Зрозуміло, що частина пенсій дотується з державного бюджету й за рахунок перерозподілу коштів по Україні. Чи можна змінити ситуацію? Частково можна, якщо легалізувати заробітну плату й змусити роботодавця платити страховий внесок за своїх працівників.
Пенсійний фонд у цьому плані активно працює з Фіскальною службою, управлінням охорони праці, правоохоронними органами. Утворився такий конгломерат, який виступає за легалізацію заробітної плати і якому... заважає мораторій на проведення перевірок, введений на території проведення АТО/ООС. Щоправда, його обіцяють скасувати, і цього рішення Пенсійний фонд чекає з нетерпінням, оскільки інформація про приховану зайнятість у нього вже є. І якщо виявлять незареєстрованого працівника, то роботодавцю доведеться заплатити за це штраф від 115 тис. грн. А якщо їх, скажімо, більше десятка? Очевидно, над цим декому варто замислитися.
І ще цифри. Сьогодні в регіоні офіційно зареєстровані приблизно 1300 нових робочих місць, при цьому в Пенсійний фонд надійшло понад 900 млн грн додаткових внесків. Це невеликий результат, але для воюючої області він має значення, і є надія, що після зняття мораторію на перевірки він покращитися.
— Ми ставимо мету, щоб не громадяни йшли до нас за послугою, а ми до громадян, — каже Ольга Шарунова й конкретизує: — В області багато населених пунктів, які розташовані далеко від районних центрів. Людям похилого віку складно виїхати в місцевий ПФ і розв’язати низку своїх важливих проблем. Тому ми створюємо віддалені робочі місця, насамперед — на територіях, близьких до лінії розмежування: у Щасті, Золотому, Трьохізбенці. Усього ми створили 38 таких місць, які охоплюють десь 57% пенсіонерів.
Як відомо, деяким пенсіонерам-переселенцям виплати пенсій з різних причин було тимчасово припинено. Після з’ясування причин і надання необхідних документів з боку ТПО виплати відновили, а борги за період з’ясування відносин не повернули.
— Ми сьогодні виплачуємо поточну пенсію, а борги акумулюються на окремій відомості й будуть виплачені за тим порядком, який ухвалить Кабінет Міністрів, — пояснює Ольга Шарунова. — Цей борг враховано буквально за кожним таким пенсіонером. У свою чергу переселенці не повинні порушувати встановлені для них правила. Тоді непорозумінь не буде.

Павло ВОРОНЦОВ.

Луганська область.

 

ДОВІДКОВО

Нині розмір мінімальної пенсії становить 1435 грн. До кінця року заплановане підвищення до 1497 грн. За підрахунками Пенсійного фонду, «мінімалку» отримують 300 тис. пенсіонерів зі 11,7 млн, тобто 2,6%.
Розмір мінімальної пенсії дорівнює розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Умовою для отримання мінімальної пенсії цього року є наявність страхового стажу — 25 років для чоловіків і 20 років для жінок. В Україні 89 тис. пенсіонерів не мають такого стажу — їм платять 30% мінпенсії — 430 грн.