Командувач Об’єднаних сил Сергій Наєв під час зустрічі з представниками Європейської ради з міжнародних відносин (ECFR), під час якої обговорювали останні події в Азовському морі, назвав дії Російської Федерації на Азові одним із елементів гібридної війни проти України, повідомляє прес-центр ООС. На думку Наєва, така поведінка РФ відповідає загальній політиці всестороннього тиску на Україну, «спрямованої на остаточне вирішення питань Криму, Керченської протоки й Азовського моря винятково на російських умовах».
На думку експерта «Майдану закордонних справ» Олександра Хари, по суті своїми діями в акваторії Азовського моря країна-агресор відпрацювала схему, якою може блокувати доступ України до Чорного моря... За його словами, ситуація ускладнюється тим, що на окупованих «вишках Бойка» перебуває російський спецназ, а поруч — озброєні морські кораблі із системами спостереження. І якщо за цією схемою Росія встановить обладнання, наприклад, на острові Зміїний, то фактично перекриє 80% доступу до наших торговельних портів. У такий само спосіб Росія діяла під час провокацій на Тузлі, зазначає експерт.
Російській Федерації необхідно захопити Азовське море для того, щоб контролювати Чорноморський регіон, забезпечувати тиск на Київ і не допустити вступу України до ЄС і НАТО. Таку оцінку ситуації на Азові дав екс-командувач сухопутних сил США в Європі, генерал-лейтенант Бен Ходжес, інформує «Апостроф».
«Це пусковий майданчик для Сирії, усього Близького Сходу та Східного Середземномор’я. Тому вони незаконно анексували Крим, розмістили там так багато озброєння, щоб мати можливість перешкоджати доступу до Чорного моря», — сказав американський генерал. Ходжес вважає, що на сьогодні Кремль задоволений ситуацією на Донбасі. І його справжня мета полягає не у завоюванні України, а в недопущенні вступу країни до ЄС і НАТО.
Своєю поведінкою в Азовському морі, за словами військового, Путін почав економічну блокаду України. «Вони підривають українські Військово-Морські сили й торгівлю в Азовському морі, а Керченський міст насправді використовується для блокади українських портів, оскільки тепер великі кораблі не можуть потрапити в Азовське море і вийти з нього», — каже офіцер.
За словами Бена Ходжеса, Російська Федерація має намір «задушити» Маріуполь і Бердянськ, не дати їм заробляти на експорті, що, своєю чергою, вплине на економіку України. При цьому, вважає генерал-лейтенант, США і Європа не допоможуть Україні своїми морськими силами, оскільки вони змушені виконувати взяті на себе міжнародні зобов’язання.
Раніше міністр інфраструктури України Володимир Омелян заявив, що українські порти зазнають мільярдних збитків через дії Росії в Азовському морі.
«Маріупольський порт змушений був перейти на чотириденний робочий тиждень. Ми бачимо постійні зупинки українських, іноземних кораблів в Азовському морі, Керченській протоці, навіть до того, що судновласники зазнають збитків через простій суден. Це майже 15—50 тисяч доларів на добу. Середній час затримки кораблів становить понад 30 годин, і це втрати не тільки України, а й європейських платників податків, оскільки продукція із цих портів ішла на ринки Європи», — зазначив міністр, передає «Радіо «Свобода».
Своєю чергою Генеральний прокурор України Юрій Луценко оприлюднив інформацію про те, що в порту Маріуполя арештовано три тисячі тонн продукції з окупованого Алчевська. «Наша відповідь «санкціям». У порту Маріуполя арештовано понад 3000 тонн продукції захопленого окупантами Алчевського меткомбінату, яку перевозили судном під прапором Ліберії з російського порту до Бельгії. Причетних осіб буде притягнено до відповідальності за статтею КК за фінансування тероризму», — написав він на своїй сторінці у Фейсбуці.