Чи не єдиний такий атракціон — колесо огляду на 27-му(!) поверсі хмарочоса — можна побачити у Батумі на березі моря. Ще один виріб — оглядова башта заввишки 64 метри — прикрасив парк столиці Австрії. Ці унікальні об’єкти виготовлені та змонтовані фахівцями вінницького заводу «Аналог». Нині у розробці — ще один проект під умовною назвою «Бутон» для ЮНЕСКО.

Фрагменти колеса огляду на хмарочосі у Батумі.

Генератором ідей є головний конструктор підприємства Валентин Архипов. Після розпаду Союзу на заводі опанували виробництво... атракціонів. Першими в Україні виготовили «американські гірки». Однак після анексії Росією Криму і початку війни на Донбасі «Аналог» втратив свої основні ринки збуту. Вони були на території північного сусіда. Відтоді освоюють європейські простори. «Конкурувати з європейцями дуже непросто, — наголошує співрозмовник. — Беремо унікальними ідеями, розробками, яких ще нема у них. Нині у роботі — один із таких проектів». «Ви перший із журналістів, кому показуємо новинку в комп’ютерному відеоваріанті», — уточнив Валентин Архипов.

«Бутон» для ЮНЕСКО

— Згідно з вимогами ЮНЕСКО, в історичних частинах міст забороняється споруджувати будь-які стаціонарні об’єкти чи будівлі заввишки понад 20—30 метрів, — каже Валентин Архипов. — Але ж саме такі місця особливо хочеться побачити з висоти. Та й туристів там чи не найбільше.
Конструктор запропонував проект башти, що «розквітає», немов бутон. Показав принцип дії на екрані монітора. На невеликому п’ятачку встановлена напівсфера зі склопластику. У ній схована вежа. Коли туристи заходять всередину, вона піднімається вгору. Принцип чимось схожий на роботу ліфта. Після огляду опускається і знов перетворюється на невеликий привабливий об’єкт. За словами співрозмовника, йому невідомо, щоб хтось застосовував аналогічний принцип використання підйомників в історичних частинах міст.
Представники заводу ведуть перемовини у декількох містах Європи з пропозицією встановити «бутон». Тим часом оглядову вежу у Відні вінничани вже змонтували. Її відкриття заплановано напередодні Різдвяних свят.

Відень немов на долоні

Оглядову башту заввишки 64 метри вінничани виготовили і встановили у парку атракціонів «Пратер» у столиці Австрії. Доставляли конструкції із Вінниці автомобільним транспортом. Кореспондент «Голосу України» спілкувався з фахівцями «Аналога» після їхнього повернення з Відня. Очолював групу керівник ТОВ «Сармат» НВО «Аналог» Олексій Рибкін. За його словами, монтаж здійснювали впродовж шести місяців. Висотна конструкція стаціонарна. Рухомою є тільки капсула. Працюватиме за принципом ліфта. Туристи заходитимуть у капсулу, її підніматимуть вгору на висоту 45 метрів. Під час підйому повільно здійснюватимуться оберти навколо осі. Капсула розрахована на 40 осіб, у ній є лавки для сидіння. Охочі можуть підходити впритул до стінок, вони прозорі, зі склопластику, і спостерігати за краєвидами прекрасного Відня. Олексій з колегами знають ті краєвиди, як свої п’ять пальців. Під час випробувань піднімалися неодноразово.
Особливість вежі в тому, що капсула опускається на ще одну споруду, наземну. В ній нині австрійці обладнують ресторан. Звідси охочі ліфтом піднімаються в капсулу, а далі вже в ній «їдуть» на висоту, щоб милуватися краєвидами міста.

30 видів атракціонів

Найскладнішим для заводчан було встановлення оглядового колеса на 27-му поверсі хмарочоса. Виконували його на замовлення Грузії, точніше, на пропозицію тодішнього глави держави Міхеіла Саакашвілі. 250 днів витратили на виготовлення конструкцій і монтаж. Називають це рекордними термінами для такого об’єкта. Нині його можна бачити у рекламних матеріалах, де зображено батумські хмарочоси.
Загалом упродовж 2000—2013 років фахівці «Аналога» виготовили понад 700 атракціонів 30 видів. Нині завершили роботу над колесом огляду для Черкас.

Підготував власний кореспондент у Вінницькій області Віктор СКРИПНИК
Фото надано фахівцями заводу «Аналог».