Шахта - не криниця, з неї повинні піднімати вугілля, а не лише відкачувати воду

Пішою ходою від замка Любарта до адмінбудівлі, що на Київському майдані обласного центру, розпочалася протестна акція колективу шахти № 10 «Нововолинська» — вугільного підприємства, яке не перше десятиліття перебуває у стадії будівництва. Гірники вимагають ліквідації заборгованості із зарплати і належного фінансування об’єкта. А ще акція — це вияв солідарності з гірниками усієї країни у зв’язку з недофінансуванням шахт.

Гірники десятої «Нововолинської» хочуть працювати і отримувати гідну зарплату.

Уже третій рік на десятій «Нововолинській» роботи майже не проводяться через мізерне фінансування. Цьогоріч, наприклад, з держбюджету спочатку виділили лише 10 млн грн, потім додали ще 15. Цих грошей не вистачає навіть на вкрай необхідні роботи (провітрювання підземних горизонтів, відкачування води, профілактичні заходи). Власне, на будівництво фактично нічого не залишається. Мізерне фінансування передбачається і в проекті держбюджету на 2019-й...
Після безрезультатного скандування на Київському майдані ініціативна група увійшла до ОДА. Врешті до шахтарів вийшов радник голови облдержадміністрації Олександр Киричук, хоча була попередня домовленість, що переговори вестимуться безпосередньо з очільником краю Олександром Савченком.
У результаті перемовин склали протокол зустрічі, в якому виклали вимоги шахтарів. Зокрема, ухвалено добиватися зустрічі представників трудового колективу та ОДА з прем’єром Володимиром Гройсманом, а також міністром енергетики та вугільної промисловості Ігорем Насаликом для вирішення питань подальшої долі копальні. Дату зустрічі узгодять згодом, але вона повинна відбутися не пізніше, ніж упродовж трьох тижнів.
Заразом шахтарі можуть обговорити з урядом і порядок «відзначення» 30-річчя початку будівництва десятої «Нововолинської», яке стартувало ще в квітні 1989 року. Це — гіркі реалії: так довго шахти ніде не будують. До речі, більшість вугледобувних підприємств Львівсько-Волинського басейну ставали до ладу вже через п’ять-шість років. Зводили їх разом із шахтарськими містами і селищами навіть у важкі повоєнні часи.
У ситуації з десятою «Нововолинською» уряд має нарешті визначитися: чи потрібна йому шахта, яка зможе щорічно видобувати 900 тисяч тонн енергетичного вугілля? Зауважимо, при належній волі керівництва держави це можна зробити вже наступного року. Поки що урядовці лише створюють видимість, що хочуть запустити потужну копальню в дію. Шахтарі вимагають припинити знущання над гірниками «Нововолинської».

Максим СОЛОНЕНКО.
Фото інтернет-видання  «ВолиньPost».