Ранкове засідання 
20 листопада

Верховна Рада розглянула подання Генерального прокурора України про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Станіслава Березкіна. Генеральний прокурор України Юрій Луценко у своєму виступі розповів, що подання ініційоване НАБУ і САП, які здійснюють досудове розслідування та процесуальне керівництво кримінального провадження від 16 травня 2016 року. За словами Ю. Луценка, у цій справі встановлено, що Станіслав Березкін з березня 2013-го по лютий 2014 року, на той час контролюючи підприємство «Креатив», мав потребу отримати з державного «Ощадбанку» кредит у 20 мільйонів доларів. 

 

Сергій Скуратовський, Олександр Марченко.

 

Григорій Заболотний, Олександр Домбровський, Дмитро Андрієвський, Альона Бабак.

 

Як заставу було надано елеватор, однак цього було недостатньо для отримання такого кредиту. Тоді, за даними слідства, було підроблено документи про продаж сільгосппродукції для застави по кредиту. А потім, як вважає слідство, кошти через офшорні компанії було спрямовано на придбання підприємства в Одеській області, кінцевими бенефіціарами якого стали діти народного депутата. «За версією слідства, Березкін підробив частину документів, необхідних для застави по кредиту, на сьогодні кредит є неповернутим, незакритим і став збитком для банку, — зазначив Ю. Луценко. — Слідство висунуло звинувачення посадовим особам «Ощадбанку» і депутатові Березкіну, який підозрюється за статтями 366, 191 і 209 Кримінального кодексу України».

Депутати мали змогу поставити запитання Генпрокурору. Так, Сергій Власенко («Батьківщина») поцікавився, які у слідства є докази вини депутата С. Березкіна. Юрій Луценко відповів: у поданні наводяться докази причетності депутата до злочину, зокрема, свідчення працівників фірми «Креатив», що саме Березкін надавав вказівки щодо отримання кредиту, що документи готувалися за вказівкою і під контролем Березкіна. Серед підозрюваних, за словами Луценка, також є працівники «Ощадбанку» включно із тодішнім заступником голови правління. Олена Сотник («Самопоміч») запитала, якими доказами встановлено, що було незаконне «відмивання» грошей. «Частина кредиту була надана під неіснуючу, фіктивну заставу, потім кошти через низку офшорних компаній були використані для придбання підприємства в Одеській області сином і донькою депутата. Саме тому простежується організуюча роль Березкіна у цій справі», — стверджував Юрій Луценко. Подання щодо затримання і арешту депутата Генпрокурор мотивував тим, що Березкін, маючи вплив на органи влади і право безперешкодного виїзду за кордон, може зникнути з України, як зробили багато фігурантів інших кримінальних справ, зокрема, депутат Онищенко. Юрій Луценко закликав парламент ухвалити законопроект, за яким після подання Генпрокурора зупиняється дія всіх закордонних паспортів суб’єкта такого подання.

Народний депутат Станіслав Березкін виступив зі своїми поясненнями, назвавши звинувачення «абсолютно не обґрунтованими» і «позбавленими логіки». Він стверджував, що його компанія не була фірмою-одноденкою, мала великі прибутки, побудувала дев’ять заводів із переробки сільгосппродукції, оборот фірми у 2014 році становив мільярд доларів, що відсотки за кредитом сплачувалися. Депутат продемонстрував платіжки і рішення суду, що гроші повернулися в Україну. «Ні я особисто, ані мої близькі злочину ніякого не вчиняли», — заявив С. Березкін.

Перший заступник голови Комітету з питань Регламенту Павло Пинзеник повідомив про рішення, прийняте напередодні, — комітет визнав законними всі три подання, проте визнав подання Генпрокуратури на затримання та арешт депутата недостатньо вмотивованими. На думку комітету, версія слідства щодо причетності С. Березкіна до злочину, до розкрадання державних коштів є недостатньо обґрунтованою. Комітет також провів розлогий аналіз практики Європейського суду з прав людини щодо застосування запобіжного заходу в подібних справах.

Під час обговорення народний депутат Сергій Шахов (ДГ «Воля народу») стверджував, що доказова база слідства є недостатньою. «Подання відкриває скриньку Пандори — за таким же принципом можна судити керівника будь-якої компанії», — зауважив депутат.

Єгор Соболєв (фракція «Самопоміч») закликав скасувати недоторканність усіх народних депутатів, а також ухвалити закон, який дозволить блокувати закордонні паспорти у разі проведення слідства. «Це голосування — відповідь на те, чи всі рівні перед законом, чи є ті, хто над законом», — наголосив Є. Соболєв.

Іван Мельничук (фракція БПП) закликав депутатів підтримати подання і порадив депутатові Березкіну обстоювати свої права у суді. Ігор Лапін («Народний фронт») звернувся до Генпрокурора та керівників інших правоохоронних органів — пора довести порушені кримінальні справи проти високих чиновників до справедливих судових вироків.

«Треба зробити одне — закон один для всіх», — цими словами Генпрокурор закликав парламент підтримати подання.

Зрештою, за притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата С. Березкіна проголосували 160 депутатів, відтак парламент не підтримав подання Генпрокурора.

Пізніше, під час брифінгу, Генпрокурор заявив, що нині в ГПУ і САП є матеріали на понад 20 народних депутатів з різних фракцій, котрі отримали компенсацію за житло, маючи водночас житло в Києві чи передмісті.

Керівник САП Назар Холодницький у коментарі журналістам у кулуарах парламенту пояснив: оскільки парламент не підтримав подання ГПУ щодо С. Березкіна, то повторне подання можливе, лише якщо буде виявлено нові обставини злочину. При цьому Н. Холодницький запевнив: «За тим провадженням, з яким звернулися, ми мали достатню доказову базу».

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко подякувала українській делегації у Парламентській асамблеї НАТО за активну плідну роботу. «Ця асамблея була надзвичайно успішною для України, — наголосила політик. — По-перше, вдалося добитися того, що в 2020 році ПА НАТО вперше проходитиме в Україні. І крок за кроком ми разом наближаємося до нашої стратегічної мети — членства в НАТО». І. Геращенко також відзначила, що українській парламентській делегації вдалося провести поправки до кількох резолюцій асамблеї, зокрема, щодо демілітаризації Криму та Азовського моря, щодо «Північного потоку-2», і закликала наших партнерів запровадити не лише економічні, а й енергетичні санкції проти РФ. «Ми бачимо одностайну підтримку позиції України в ПА НАТО відносно необхідності надання не тільки перспективи членства, а і членства України в альянсі. Тому працюємо над цим далі», — резюмувала Ірина Геращенко.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко вкотре наголосив на потребі схвалити постанову Верховної Ради про скасування рішення про підвищення ціни на газ та спрямування газу вітчизняного видобутку на потреби населення за справедливою ціною. Ляшко звернувся до Голови Верховної Ради дати доручення профільному комітету невідкладно розглянути проект такої постанови.

Парламент схвалив у першому читанні (246 «за») законопроект про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» (щодо передачі, припинення або тимчасового зупинення повноважень органів державного архітектурно-будівельного контролю) — реєстр. № 7266-1, в авторстві народного депутата від «Народного фронту» Геннадія Кривошеї.

Законопроект спрямовано на завершення реформи децентралізації та врегулювання системи контролю в будівельній галузі.

Від імені двох фракцій народний депутат Сергій Висоцький виступив із заявою щодо надання захисту тим священикам, які підтримують Українську православну церкву.

На початку пленарного засідання хвилиною мовчання парламент вшанував пам’ять відомої української оперної співачки Діани Петриненко, котра пішла з життя 17 листопада.

Глава парламенту повідомив про виключення зі складу фракції «Опозиційний блок» народних депутатів Юрія Бойка і Сергія Льовочкіна.

Депутати вітали з днем народження Романа Зварича.

У кулуарах Верховної Ради відбулася інформаційно-просвітницька акція щодо ранньої діагностики та профілактики цукрового діабету.

 

Юліана ШЕВЧУК.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут - www.golos.com.ua