Парламентська хроніка
Ранкове засідання 21 листопада

Відкривши пленарне засідання, на початку якого зареєструвалися 348 народних депутатів, Голова Верховної Ради Андрій Парубій привітав усіх із Днем Гідності та Свободи.

Віктор Шевченко, Михайло Довбенко, Ярослав Дубневич.

 

Заява фракції «Народного фронту».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут —  www.golos.com.ua

«Рівно п’ять років тому розпочалася Революція Гідності. Це була відповідь українського народу на спробу тодішнього проросійського режиму Януковича повернути Україну в колоніальну залежність від Росії», — зауважив А. Парубій. «І хоча, здавалося, що шансів немає, ми знали, що маємо не допустити повернення України в колонію Росії. Ми розпочали цей шлях тоді. Минуло п’ять років, і я переконаний: Майдан продовжується і в нашій роботі сьогодні тут, у Верховній Раді. Щоразу, коли ми зміцнюємо Збройні Сили України, приймаємо рішення про зовнішньополітичний вибір в НАТО та ЄС, ухвалюємо рішення з декомунізації, ми продовжуємо справу Майдану. Наші барикади просто перенесені з Інститутської та Грушевського в Широкине, Станицю Луганську. Нині там наші хлопці щодня захищають Україну і весь вільний світ, як ми захищали Майдан п’ять років тому. Низький уклін і вічна слава полеглим Героям Небесної Сотні та українським воїнам, які поклали життя за незалежність України у війні з російським агресором. Нехай їхня жертовність і безмежна любов до свого народу і Батьківщини будуть для нас головною життєвою заповіддю», — наголосив Голова Верховної Ради.
Водночас глава парламенту привітав із професійним святом українських десантників: «Символічно, що це свято відзначається 21 листопада, у День пам’яті небесного покровителя українських десантників Святого Михаїла — провідника небесного воїнства. Десантники Збройних Сил України одними з перших вийшли на передову, щоб захистити українську державу від російського агресора. Наші воїни-герої проводили надзвичайно складні бойові операції на передовій і у ворожому тилу. В історію України назавжди будуть вписані легендарні бойові операції українського десанту — рейд 2014 року, героїчні бої за Донецький, Луганський та Краматорський аеропорти. Дорогі воїни, бажаю вам міцного здоров’я, успіху, перемог та Божого заступництва. А вашим родинам — миру та благополуччя. Нехай вас кулі оминають. Слава Україні! Героям слава!».
Верховна Рада розглянула за повною процедурою проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реєстрації шлюбу громадян, що проживають на тимчасово окупованій території. Закликаючи колег підтримати законопроект, його автор Ганна Гопко, зокрема, зауважила: «Люди, які живуть в окупації, хочуть одружитися, зареєструвавши шлюб за українськими законами, в українських органах реєстрації актів цивільного стану». Народний депутат нагадала, що ст. 32 Сімейного кодексу та ст. 14 Закону «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» передбачає, що реєстрація шлюбу проводиться після закінчення одного місяця з дня подання нареченими заяви про реєстрацію шлюбу. «Це створює проблеми для українців, які проживають на окупованих територіях і хочуть одружитися, — зауважила депутат. — Тому законопроектом пропонується доповнити згадані статті, передбачивши: «Державна реєстрація шлюбу громадян, які проживають на тимчасово окупованій території, визначеній Верховною Радою України, зареєструвати шлюб у день подання заяви про реєстрацію шлюбу». «Щоб уникнути будь-яких зловживань, йдеться про ситуації, коли обоє людей, які реєструють шлюб, проживають на окупованій території», — додала Г. Гопко.
Народний депутат Ганна Гопко принагідно закликала колег підтримати й інші законопроекти, спрямовані на спрощення отримання кримчанами послуг на території материкової України. Це проект № 8390 про зміни до Цивільного процесуального кодексу, щоб факт смерті громадянина України в Криму міг реєструвати будь-який український суд. Ще один проект -№ 8391 — про поширення безоплатної правової допомоги на громадян, які проживають на окупованих територіях і захищають права, порушені внаслідок російської агресії.
Народні депутати у своїх виступах загалом схвально відгукувались про таку законодавчу ініціативу, назвавши її такою, що об’єднує всіх українців. Водночас представник Опозиційного блоку Олександр Долженков заявив, що їхня фракція підтримає проект лише за умови, якщо з нього приберуть термін «окуповані території».
Рефат Чубаров (БПП) зауважив, що будь-який добрий жест із материкової України сприймається дуже позитивно і знаходить відгук у людей, що мешкають у Криму. «Маємо проголосувати за ці зміни і ще раз підтвердити людям, які живуть у тимчасово окупованому Криму, що вони є громадянами України, а Україна опікується своїми громадянами», — сказав він.
Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко у своєму виступі зауважила, що маємо боротися і за повернення територій, і за людей, які там залишаються. «І у першу чергу робити ставку на молодь. Дуже правильно, що парламент спростив можливість навчання в українських вишах для абітурієнтів з окупованих територій. Спростив можливість отримання свідоцтва про народження дитини і так само сьогодні ми обговорюємо можливість спрощення отримати свідоцтво про шлюб», — додала вона.
Водночас І. Геращенко відкинула будь-які спекуляції, що Україна начебто порушує свої зобов’язання стосовно нарахування пенсій людям, які залишились на окупованих територіях.
Парламент нинішнього скликання, за її словами, прийняв абсолютно справедливі рішення щодо статусу тимчасово окупованих територій, де були враховані міжнародна практика та термінологія. Саме «країна-окупант», відповідно до них, несе повну відповідальність за ту гуманітарну, соціальну та безпекову ситуації, які створила на окупованих територіях.
«Держава Україна свої зобов’язання перед пенсіонерами виконує, пенсії нараховує. Але маємо бути чесними і сказати правду: доки території є окупованими, там немає Пенсійного фонду України, немає українських державних банків, не може туди заїхати і український листоноша. Це відповідальність Путіна, що наші пенсіонери не отримують там пенсій. Ми сподіваємося, що Путін за це заплатить, у тому числі в міжнародних судах і в суді з прав людини», — наголосила Перший заступник глави парламенту.
Вона визнала: «Міністерство соцполітики має напрацювати більш гуманну процедуру верифікації українських пенсіонерів, які приїжджають з окупованих територій отримувати пенсії. Бо інколи приниження, які доводиться пережити пенсіонерам, щоб довести, що це вони і є — неприпустимі. Ось тут ми маємо зайняти спільну позицію: всі українці, які заробили пенсію, мають повне право її отримати. Тому вони проходять тут верифікацію і отримують пенсію. Але такого факту, що нам навіть не дають пенсійні реєстри і ми не знаємо, яка там смертність населення, бути не може», — констатувала І. Геращенко.
Проте для позитивного голосування за проект закону в сесійній залі забракло голосів (192 «за»). Так само обранці не змогли відправити проект на повторне перше читання або автору на доопрацювання, тож документ вважається відхиленим.
Народні депутати розглянули також два проекти постанов «Про скасування рішення Верховної Ради України від 8 листопада 2018 року про прийняття в другому читанні та в цілому проекту закону «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України». Обидві постанови ініціювали Юрій Дерев’янко та Сергій Каплін. Проте у сесійній залі не знайшлося достатньої кількості голосів для їх ухвалення.
З днем народження цього дня вітали Володимира Гусака (Опозиційний блок), Остапа Єднака (позафракційний) та Наталію Новак (БПП).