Державного та регіонального замовлення на підготовку правників у технікумах і коледжах не буде. Про це йдеться в нових Умовах прийому на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста в 2019 році, що набули чинності 27 листопада.

«Прийом вступників на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста за спеціальністю 081 «Право» за кошти державного або регіонального бюджету в 2019 році не проводиться», — зазначено у документі.
Зміниться й загальна система фінансування підготовки молодших спеціалістів. «Фінансування підготовки здобувачів освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста здійснюється: за рахунок видатків державного бюджету у державних закладах освіти (державне замовлення) та за рахунок видатків місцевих бюджетів у державних та комунальних закладах освіти (регіональне замовлення); за рахунок цільових пільгових державних кредитів», — зазначено в нових Умовах прийому. Отримання цільових пільгових державних кредитів для здобуття вищої освіти здійснюється відповідно до Порядку надання цільових пільгових державних кредитів для здобуття вищої освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 червня 2003 року № 916. Крім того, молодші спеціалісти зможуть навчатися за ваучерами; за кошти фізичних та юридичних осіб (на умовах контракту), уточнюється в документі.
Безоплатно здобути диплом молодшого спеціаліста можна лише раз. «Громадяни України мають право безоплатно здобувати освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста в державних і комунальних закладах освіти на конкурсній основі відповідно до стандартів освіти, якщо цей освітньо-кваліфікаційний рівень громадянин здобуває вперше за кошти державного або місцевого бюджету, — зазначено в Умовах прийому. — Особи, які здобули повну загальну середню освіту за кошти державного або місцевого бюджету, можуть вступати для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста на основі базової загальної середньої освіти лише за кошти фізичних або юридичних осіб».
Двієчники чи сумлінні студенти, які з різних причин не завершили навчання за державний кошт, зможуть вступити повторно. Вони здобуватимуть диплом молодшого спеціаліста безоплатно за умови, що відшкодують витрати на оплату послуг із підготовки фахівців відповідно до Порядку відшкодування коштів державного або місцевого бюджету, затвердженого постановою Кабміну від 26 серпня 2015 року № 658.
Безоплатно здобути другу спеціальність у технікумах і коледжах дозволять, якщо вступник через стан здоров’я втратив можливість працювати за першою (що підтверджується висновками медико-соціальної експертної комісії) або має направлення на навчання від державного чи регіонального замовника відповідно до законодавства.
Приймати документи від вступників, які прагнуть здобути диплом молодшого спеціаліста, розпочнуть 1 липня. Школярі, що вступатимуть на базі 11 класів, подаватимуть заяви в електронній формі, а випускники 9-х класів — у паперовій.
Охочі здобути диплом молодшого спеціаліста після 11-го класу зможуть подавати документи в паперовій формі лише у визначених випадках: зокрема, якщо вони вступають за співбесідою, вступними іспитами, квотами або вступають повторно для навчання за кошти бюджету. Саме таку заяву доведеться подавати і абітурієнтам, які мають розбіжності в персональних даних у Єдиній державній електронній базі з питань освіти, атестаті чи сертифікаті ЗНО. Паперові заяви подаватимуть іноземці або наші громадяни, які мають іноземний документ про освіту або документ старого зразка. Таке само правило передбачено для тих, хто подаватиме заяви після завершення терміну реєстрації електронних кабінетів або не зможе створити віртуальний кабінет чи подати електронну заяву з інших причин, що буде підтверджено довідкою приймальної комісії. У паперовому вигляді заяви подаватимуть і абітурієнти, що претендують на нарахування додаткових балів.
На денну форму навчання на основі 9 класів прийом заяв та документів триватиме з 1 до 13 липня. Після цього — з 14 до 21 липня — проводитимуть вступні іспити, творчі конкурси та співбесіди. Як уточнили у Міністерстві освіти, 2019-го для згаданої категорії абітурієнтів уперше творчі конкурси можуть проводитись у два тури, кожен з яких оцінюватиметься окремо.
Список вступників, що отримають рекомендації до зарахування, оприлюднять до 12-ї години 23 липня, а саме зарахування триватиме до 29 липня — за державним чи регіональним замовленням, до 1 серпня — за кошти фізичних або юридичних осіб. Додаткове зарахування на контракт може відбутися до 30 серпня.
Вступники на базі 11 класів, починаючи з 1 липня, зможуть зареєструвати свій електронний кабінет та завантажити в нього необхідні документи. Десятого липня розпочнуть подавати електронні заяви. Останні прийматимуть до 22 липня — від тих, хто вступатиме на основі співбесіди, вступних іспитів, творчих конкурсів, до 29 липня — від абітурієнтів, що вступатимуть через ЗНО.
Для вступних іспитів відведено тиждень — із 23 по 28 липня, а для співбесід — кілька днів (23—25 липня).
На відміну від минулих років, творчі конкурси проводитимуть іще до початку подання заяв. Для тих, хто вступає на бюджетні місця, — з 1 до 10 липня. Щоб у різних закладах освіти дати конкурсів не збігалися, відповідний графік вони погоджуватимуть із Міністерством освіти.
У МОН відзначають, що з 11 до 22 липня можуть проводитись додаткові сесії творчих конкурсів для тих, хто вступає на контракт.
Списки рекомендованих до зарахування оприлюднюватимуть до 12-ї години 1 серпня, зарахування триватиме до 6 серпня — на бюджет, до 16 серпня — на контракт. Додаткове зарахування контрактників можливе до 30 вересня.
У міністерстві нагадують, що прийдешнього року від вступників прийматимуть сертифікати ЗНО 2017-го, 2018-го та 2019 років з усіх предметів, крім англійської, французької, німецької та іспанської мов. З іноземних — лише сертифікати 2018-го та 2019-го.
Потенційним вступникам, яким виповнилося 14 років, радять заздалегідь подбати про отримання паспорта (ID-картки).

Анна ЛУКАНСЬКА.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА (з архіву «Голосу України»).