Міллер - англійською

Днями в Київському Молодому театрі відбулася прем’єра вистави «The crucible/Тяжкі випробування» британської режисерки українського походження Анастасії Сосіс, художник-постановник Борис Орлов.
Постановку створено за всесвітньо відомою п’єсою американця Артура Міллера. Як сказано в анотації до вистави, «Пекло починається з тебе. І закінчитися може лише в тобі». Ця історія народжується з банальної сімейної зради, а потім перетворюється на судовий процес зі звинуваченнями у відьомстві та змові з дияволом. Герої можуть збрехати й отримати свободу або ж сказати правду і померти.

Фестиваль-Премія «ГРА»

Цього тижня завершився Всеукраїнський Фестиваль-Премія «ГРА» — проект, заснований і реалізований Національною спілкою театральних діячів України. Він не має аналогів серед вітчизняних культурно-мистецьких заходів. «ГРА» відбувалася за підтримки Міністерства культури України, департаменту культури КМДА.
Головна мета фестивалю — об’єднати всі театри країни і презентувати їх найкращі здобутки Україні та міжнародній спільноті, популяризувати національне театральне мистецтво в усіх його жанрах, стилях і формах, визначити провідні тенденції та стимулювати розвиток українського театрального конкурентного середовища. «ГРА» проводиться раз на рік на конкурсній основі за підсумками попереднього календарного року. Учасники — професійні театральні колективи всіх форм власності (державні, комунальні, приватні). Цьогоріч у конкурсі брали участь понад 70 театрів України. У фінал вийшли 12 колективів із Дніпра, Чернігова, Івано-Франківська, Кривого Рогу, Миколаєва, Берегового, Харкова та Києва. Всі 12 вистав протягом 24—30 листопада могла побачити київська публіка. Фінальне журі фестивалю було міжнародним.

Тритомник для піаністів

Завтра в Києві завершується VII фестиваль «Творча майстерня інтерпретації сучасної музики». В рамках цього заходу видавництво «Музична Україна» презентує унікальне видання «Українська фортепіанна музика ХХ—ХХІ століття» (у трьох томах). Упорядник Тетяна Рощина. Тут зібрано фортепіанні твори 46 вітчизняних композиторів старшого, середнього та молодого поколінь.
Унікальність цього видавничого проекту полягає в тому, що запропоновані ноти поповнять бібліотечні фонди середніх і вищих спеціалізованих музичних закладів України. За часів незалежності це перший проект, який передбачає забезпечення нотною літературою цільової аудиторії.

З-під прицілу цензури

У Київському національному університеті імені Шевченка відбулася дискусія «Українські 20—30-ті роки під прицілом цензури: повернення репресованої літератури».
Приводом до дискусії стала презентація проекту «Список репресованої літератури», реалізованого за підтримки Українського культурного фонду.
«Список репресованої літератури» — це літературно-культурологічний проект українського філолога, історика і джерелознавця Сергія Білоконя та видавництва «Українські пропілеї», відомого випуском легендарного культурологічного альманаху «Хроніка 2000». Проект передбачає дослідження і оприлюднення на широкий загал раніше не публікованого переліку заборонених в Україні видань як свідчення тоталітарної цензури комуністичного режиму. Проект дає змогу відновити історичну справедливість та повернути в культурний та науковий обіг значну кількість знакових вітчизняних видань, залишених на маргінесах з ідеологічних міркувань.

Вл. інф.