Українські моряки, захоплені в полон російськими прикордонниками й спецназом 25 листопада в акваторії Чорного моря, не можуть бути засуджені судом країни-агресора. На цьому акцентував увагу Президент України Петро Порошенко в ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV.

«Ми всі повинні чітко розуміти, що вони не підсудні злочинному російському суду, оскільки відповідно до Женевської конвенції, а вони були захоплені в результаті акту агресії, вони військовополонені», — сказав він. За словами Петра Порошенка, Європейський суд з прав людини ухвалив рішення щодо негайного надання Росією інформації про українських моряків. «Згідно з тією інформацією, якою я володію, Росія порушила рішення ЄСПЛ і жодної інформації не надала... Тому ми зараз повинні об’єднати зусилля всього світу», — наголосив Президент, передає сайт глави держави.
Тим часом, як повідомив у Фейсбуку глава Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров, усім українським морякам, яких утримують у слідчих ізоляторах Москви, відправили посилки.
Як дотримуються права людини щодо поранених українських військовослужбовців, які перебувають у СІЗО «Матроська тиша», перевірить омбудсмен Москви Тетяна Потяєва. Про це повідомила в телеефірі Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова. Посилаючись на дані, отримані від своєї російської колеги Тетяни Москалькової, вона поінформувала, що заарештованим надають медичну допомогу, «вони ходять, їх годують».
Денісова розповіла, що військовополонених — українських громадян, які перебувають у слідчому ізоляторі «Лефортово», — розмістять у двомісних камерах розміром 8 кв. метрів, а їх сусідами по камері будуть «люди, котрі вперше потрапили до в’язниці».
Український омбудсмен відзначила, що під час її телефонної розмови з Москальковою остання не погодилася з використанням слова «військовополонений» щодо українських моряків, захоплених РФ.
У свою чергу адвокат Микола Полозов, який координує захист наших моряків, у коментарі «Новой газете» сказав, що управління ФСБ досі не назвало слідчого у справі. Тому Полозов не зміг потрапити до свого підзахисного з числа українських військових, яких утримують у московському СІЗО «Лефортово».
Він також повідомив, що сформовано список із понад 50 адвокатів, які висловили бажання захищати українських військовополонених...
А от їхні родини не зможуть поки що отримати фінансову допомогу від держави. Як пояснив в ефірі «Громадського радіо» перший заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Юсуф Куркчі, наявна нормативна база не дає змоги цього зробити. Мовляв, у цій частині чинне законодавство потребує змін.