Поголів’я червонокнижного зубра в Буковинських Карпатах збільшилося на дві особини. Щоправда, народилися маленькі волохані у великому вольєрі, адже ще нещодавно на цих тварин масово полювали браконьєри. Дійшло до того, що в буковинських горах залишилося до 30 зубрів. А оскільки самки народжують раз на кілька років, ситуація була критичною.
Зубренята важать під 80 кілограмів і вже добре адаптувалися на Сторожинеччині. Назвали малюків Муркою та Мурчиком, з ними природоохоронці сподіваються на відродження поголів’я цих гарних тварин. Після появи малих зубренят дорослі тварини стали дуже обережними і не відходять від годівниць.
Два роки тому у розплідник завезли ще й п’ятьох дорослих тварин з Вінниччини, які теж швидко призвичаїлися до Карпат. Тварини випасаються самі, але мисливствознавці підгодовують їх сіном, зерном та топінамбуром.
Територію розплідника ретельно охороняють, розуміючи, що тварини, які виросли в неволі, у лісі можуть загинути. Випускатимуть з вольєра лише дворічних зубрів — сильних і швидких.
Оскільки немає приливу свіжої крові, планують наступного року закупити ще десятьох тварин, щоб відродити у Карпатах популяцію цієї величної тварини.

Чернівецька область.