Корсунь-Шевченківський педагогічний коледж імені Тараса Шевченка — один із найстаріших профільних освітніх навчальних закладів України. Заснований у далекому 1923-му, він пройшов 95-річний шлях становлення, розвитку, випробувань і перемог.

Корсунь-Шевченківський педагогічний коледж імені Тараса Шевченка — один із найстаріших профільних освітніх навчальних закладів України. Заснований у далекому 1923-му, він пройшов 95-річний шлях становлення, розвитку, випробувань і перемог.
Відзначити поважний ювілей коледжу приїхали до міста на мальовничій Росі десятки випускників, почесних гостей, земляків. Були також делегація з німецького Гіфхорна, міста-побратима Корсуня-Шевченківського, чимало ветеранів освітньої ниви, меценатів.
На урочистостях згадували історію створення навчального закладу. Ще в 1915 році турботами тогочасного органу місцевого самоврядування, земства, в центрі Корсуня виросла чудова архітектурна споруда — чоловіча гімназія (на знімку).

Згодом у добротному й ошатному приміщенні розташовувалися вище чотирикласне початкове училище, агротехнічна школа. З 1923-го почали функціонувати вищі Корсунські педагогічні курси з трирічним терміном навчання. Прикметно, що першим їх керівником став Сава Іванович Шевченко, представник роду Тараса Шевченка із Звенигородщини. Він і виступив палким ініціатором при-своєння навчальному закладу імені великого Кобзаря.
— Упродовж 95 років існування нашої неповторної alma mater, — зазначила директор і випускниця педагогічного коледжу Людмила Семененко, — не раз змінювались назви і статус, але незмінним було призначення навчального закладу — готувати педагогічні кадри для української школи. Свою першу професію і сформовану громадянську позицію тут набули тисячі майбутніх працівників освіти і науки. Серед них десятки докторів і кандидатів наук, заслужених вчителів, відмінників освіти України. Ми пишаємося, що наш навчальний заклад закінчували видатні українські вчені, академіки Іван Підоплічко, Олексій Мороз, Тамара Яценко, Анатолій Фурман, інші відомі науковці.
Сьогодні коледж впевнено прямує у майбутнє, окреслене завданнями Нової української школи, готує вчителів завтрашнього дня. Разом із спеціальністю «початкова освіта» студенти коледжу здобувають додаткові кваліфікації для початкової школи: вчитель англійської мови, інформаційно-комунікаційних технологій, образотворчого мистецтва, фізичного виховання, організатор роботи з учнівськими об’єднаннями, вихователь.
Ґрунтовні знання та практичні навички коледж дає студентам завдяки високому рівню наукової та навчально-методичної роботи. Заклад розвиває тісну й продуктивну співпрацю з педагогічними коледжами Центрального регіону України, Черкаським національним університетом імені Богдана Хмельницького, Уманським державним педагогічним університетом імені Павла Тичини, Національним педагогічним університетом імені Михайла Драгоманова.
Висока оцінка діяльності коледжу прозвучала з уст голови Черкаської обласної ради Олександра Вельбівця, нині голови Черкаської ОДА: «Навчальний заклад вирізняється самобутністю, високим фаховим, творчим потенціалом. Ваші випускники — професіонали з високими моральними орієнтирами, яких охоче приймають і цінують у школах Черкащини».
Освітнім центром, духовною окрасою Черкащини назвала педколедж заступник начальника управління освіти і науки Черкаської облдержадміністрації Валентина Ткаченко. Досвідчений педагог зауважила: «В Корсуні не тільки професійно навчають, а й виховують майбутніх освітян патріотами своєї країни».
Свою повагу до навчального закладу засвідчив і бургомістр німецького міста-партнера Гіфхорна Маттіас Нерліх. Він за-уважив: «Щоб майбутнє країни було успішним, необхідна одна умова: хороша освіта для молоді. Саме таку освіту дає педагогічний коледж, який вже став частиною взаємин Корсуня-Шевченківського з Гіфхорном. Мені довелося відвідати багато шкіл, але ця найповажніша за віком. І у вас є привід пишатися своїми випускниками».
— Я бачу роботу коледжу і той поступ, з яким він іде в ногу з життям, — підкреслив міський голова Корсуня-Шевченківського Олександр Гайдай.
І як випускник 1980 року зробив висновок: тут вчать творити добро і бути успішними в житті.
Член наглядової ради коледжу, генеральний директор ТОВ «АгроРось» Петро Євич пригадав, яким високим авторитетом користувалися в районі колишні директори педагогічного училища — інтелектуали й умілі організатори освіти Яків Смілянець, Михайло Шульга, Наталія Побірченко, Олександр Жежерун. Він зауважив, що нинішній директор Людмила Семененко прийняла коледж в нелегкі роки, однак зуміла втримати високу планку, поставити перед колективом амбітні цілі й наполегливо досягати їх. Це — і зміна статусу коледжу, і зміцнення матеріальної бази, й індивідуальна робота з обдарованою молоддю, яка перемагає в олімпіадах і конкурсах та примножує славу свого навчального закладу.
Колектив коледжу спирається на досвід попередніх поколінь, шанує традиції і відчуває дух новаторства. Навчальний заклад притягує до себе талановиту молодь, адже відповідає часові й навіть випереджає його, готуючи нову генерацію українських вчителів.

Фото надані Корсунь-Шевченківським педагогічним коледжем.