В Комітеті Верховної Ради у закордонних справах відбувся круглий стіл на тему «Порушення прав корінних народів у Російській Федерації». «Наша мета — винести на порядок денний проблему, яка в силу низки причин залишається поза увагою і в Україні, і в світі. Проблема порушення прав корінних народів стосується доль мільйонів людей у сусідній з нами державі — і від її розв’язання значною мірою залежить майбутнє і Російської Федерації, і всього регіону Східної Європи та Північної Азії», — зазначила голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко та зауважила, що українці добре знають, як Російська імперія, СРСР, а тепер і Російська Федерація переслідують будь-які прояви людської та національної гідності, а також нам добре знайомо, коли на заході воліють не помічати переслідування прав корінних народів. За її словами, цей круглий стіл проводиться на базі Комітету у закордонних справах з тієї причини, що чимало українських парламентаріїв беруть участь у засіданнях Парламентських асамблей ОБСЄ, Ради Європи, НАТО, тож вони зможуть висловити на тих майданчиках свою солідарність із корінними народами РФ та зробити все, щоб порушення їхніх прав, тиск, переслідування та обмеження стали предметом розгляду та реагування на міжнародному рівні. «Для України дуже важливо проявити солідарність з цими народами та мобілізувати і згуртувати міжнародну спільноту на підтримку тих людей, які борються за свої національні та громадянські права», -підкреслила Г. Гопко.
Ростислав Мартинюк, представник національного товариства «Ерзянь Вал», яке репрезентує в Україні інтереси фіно-угорського народу, подякував парламентському комітету за винесення на високий рівень проблеми порушення прав корінних народів у Російській Федерації. «Корінні народи у Російській Федерації переживають глибоку кризу ідентичності через специфіку сучасного московського режиму, який за останні двадцять років набув чітких рис тоталітарного та нелояльного до прав корінних народів та суб’єктів федерації, які де-юре є формою національних держав цих народів», -зазначив він та додав, що іще один корінний народ — кримські татари — перебувають на окупованій РФ території та зазнають систематичних і багатоаспектних утисків своїх прав. «Одним з інструментів знищення ідентичності корінних народів є ухвалений дикий закон про те, що в якості шрифтів державних мов у Російській Федерації не може вживатися латинка. Наприклад, карелам, які традиційно мали латинську абетку, це офіційно заборонено, що автоматично підважує саму систему освіти корінних народів», — повідомив Р. Мартинюк. Якщо ж до цього додати нещодавнє рішення про те, що освіта на мовах корінних народів у національних республіках може надаватися тільки «за бажанням», то невдовзі це може призвести до остаточного знищення цих мов.
Представник кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров наголосив, що факт існування імперської Росії є загрозою як для корінних народів, так і для сусідніх держав, зокрема, України. «Ми хочемо, щоб Росія змінилася», — сказав він та зауважив: десятки поневолених народів, які живуть на цій величезній території, мають право на самовизначення. За його словами, це базується на багатьох міжнародних актах щодо прав людини та прав корінних народів.
Під час прямого включення із Лондона представник татарської політичної еміграції Рафіс Кашапов, котрий нещодавно отримав політичний притулок у Великій Британії, висловив вдячність Україні за підтримку корінних народів РФ. «Бажаю якнайшвидшого звільнення українських моряків та визволення Криму та Донбасу від російської окупації», — заявив Р. Кашапов, який провів три роки у російських тюрмах за те, що прямо заявив про російську окупацію Криму.
Співзасновник руху «Вільний Ідель-Урал» Сиресь Боляєнь звернув увагу, що в РФ здійснюються цілеспрямовані кроки щодо витіснення національних мов із системи шкільної освіти. «Держдума внесла зміни до федерального закону «Про освіту» і тепер вивчення державних мов у національних республіках стало необов’язковим. Під виглядом освітньої реформи відбувається скорочення кількості педагогів, що викладають рідну мову. Штучно створюються умови нівеляції статусу державних мов у національних республіках», — зазначив він.
Народний депутат Ігор Луценко назвав проведення цього круглого столу започаткуванням дуже перспективного напряму зовнішньої політики України. «Досі цією справою займалися ентузіасти, але зараз вона виходить на офіційний рівень. І можу стверджувати, що ніхто, крім українців, краще не розуміє народи, які перебувають у тюрмі Російської імперії. Вважаю, що обов’язок того, хто звільнився, допомогти тим, хто потребує звільнення», — сказав він та висловив побажання, щоб це стало напрямом діяльності не тільки для громадських організацій, а й офіційним напрямом нашої зовнішньої політики.
На думку народного депутата Сергія Висоцького, цей круглий стіл має стати поштовхом для ухвалення звернення Верховної Ради до міжнародної спільноти щодо порушення прав корінних народів у Російській Федерації.
Підбиваючи підсумки круглого столу, Г. Гопко зазначила, що обговорюваний його учасниками проект резолюції «Порушення прав корінних народів у Російській Федерації» буде винесено на розгляд Комітету у закордонних справах, щоб невдовзі можна було вийти на ухвалення звернення Верховної Ради до міжнародних організацій. «Ми хочемо, щоб це стало частиною нашої міжнародної політики», — сказала вона. Також у Верховній Раді планується створити відповідне міжфракційне депутатське об’єднання.

Народні депутати України Ганна Гопко та Ігор Луценко під час круглого столу.

Фото зі сторінки Ігоря Луценка у Фейсбуці.