За одинадцять місяців місцеві бюджети Закарпаття виконали планові показники доходів загального фонду в середньому на 103,5 відсотка. П’ятірка лідерів має такий вигляд: м. Ужгород (отримало 31,2 млн грн понад план), Мукачівський район (13,2 млн грн понад план), Виноградівський район (12,2 млн грн понад план), Ужгородський район (12,2 млн грн понад план) і Тячівський район (11,4 млн грн понад план). Обласний бюджет перевиконано на 8,6 млн грн.
А обсяг експорту зовнішньої торгівлі товарами за січень-вересень становив 1255,3 млн дол. США, імпорту — 1135,8 млн дол. Порівняно з січнем-вереснем минулого року обсяги експорту збільшено на 20 відсотків, імпорту — на 16,3. Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі становило 119,5 млн дол. США.
Водночас нові школи і дитсадки для понад 2 700 закарпатських дітей — перспектива освітньої галузі області на наступні три роки. «Не закривати, а створювати нові навчальні заклади» — незмінна позиція обласної влади. На цьому наголосив голова ОДА Геннадій Москаль під час засідання Ради регіонального розвитку: «Закарпаття — одна з небагатьох областей України, де протягом останніх років не було закрито жодного навчального закладу. Навпаки, ми відкриваємо нові школи й дитсадки. Так, за 2016—2018 роки в області введено в експлуатацію 18 закладів дошкільної освіти на тисячу сто місць, зокрема, шість новобудов на 410 місць».
Найбільш промовистий приклад — цьогорічне відкриття школи у високогірному селі Вишка Великоберезнянського району — колишнього довгобуду, який стояв «замороженим» десятиліття. Зараз це сучасна школа, дитсадок та амбулаторія, оснащені новими меблями та обладнанням.
У 2019-2021 роках в області заплановано ввести в експлуатацію п’ять закладів дошкільної освіти на 390 місць, а також сім закладів загальної середньої освіти на 2 тисячі 328 учнівських місць.
Нинішній рік реально можна назвати роком ремонту доріг. Відкрито нові асфальтобетонні заводи, залучено до роботи, окрім вітчизняних, турецькі та румунські дорожні фірми. Немає такого міста й району, в якому б не проводилося оновлення шляхів. Отже, взято чіткий курс на розбудову доріг. 
Великі сподівання Закарпаття покладає на розвиток туризму. Приміром, область отримала урядове фінансування низки проектів на загальну суму понад 17,7 млн грн. Зокрема, йдеться про проект «Розвиток інфраструктури у сфері туризму і рекреації Закарпаття шляхом реставрації пам’ятки архітектури національного значення — Невицького замку (перша черга невідкладних робіт)» з кошторисом 10,75 млн грн. Заплановано проведення першочергових робіт із припинення руйнування замку, організація його підсвічування, започаткування діяльності установи, яка опікуватиметься цим і трьома фортецями історико-архітектурного заповідника «Замки Закарпаття».
Ще один проект — «Розвиток туристичної інфраструктури Закарпатської області через покращення навігаційних елементів та встановлення туристичних стоянок» — з бюджетом понад 4,2 млн грн передбачає облаштування і встановлення семи туристичних стоянок, 50 туристичних знаків, оновлення чотирьох в’їздів на територію області.
І це лише частина інфраструктурних проектів, які підтримані урядом для впровадження на Закарпатті.
Набирають ваги й інші традиційні для області галузі промисловості. У жовтні порівняно з попереднім місяцем та жовтнем 2017 р. індекс промислової продукції становив відповідно 106,6 та 105,6%. За підсумками січня-жовтня, обсяг промислового виробництва, порівняно з відповідним періодом 2017 р., зріс на 4,9%.
Хороша перспектива очікує і на аграрну галузь. Відкриваються нові міні-цехи з переробки екологічно чистої продукції, висаджуються плантації волоських та інших горіхів і нових садів; розвиток отримує й модна виноробна промисловість.

Підготував Василь НИТКА - наш власний кореспондент у Закарпатській області