За останні сім років сумарне виробництво сої у країнах Європи зросло вдвічі й за підсумками 2018-го прогнозується на рівні 10 млн тонн.

Такі дані навів Берталан Круппа (на знімку), аналітик ринку сої асоціації «Дунайська соя», під час презентації на XVII міжнародній конференції «Олійно-жирова промисловість-2018». Масштабний форум, який нещодавно відбувся у Києві, організувала інформаційна компанія «АПК-Інформ».
На думку доповідача, зростає зацікавленість в українських бобових і країн ЄС. Основними причинами таких тенденцій є підвищення рентабельності виробництва олійної культури, збільшення попиту на не-ГМ сировину, законодавчі ініціативи щодо диверсифікації вироблених культур, краща обізнаність аграріїв про переваги цієї культури. Також Берталан Круппа повідомив, що в Європі діє 13 заводів з переробки не-ГМ сої.
У цьому контексті Україна виступає одним із найперспективніших постачальників сировини для виробництва не-ГМ соєвого шроту або ж безпосередньо не-ГМ соєвого шроту. Експерт розповів, що вартість  не-ГМ шроту в об’єднаній Європі дуже варіюється в залежності від багатьох чинників, таких як обсяг партії, логістика тощо. Ціновим орієнтиром виступає біржа в Роттердамі, де на сьогодні можна реалізувати не-ГМ соєвий шрот з премією до 90 євро/т.

На конференції побувала Галина КВІТКА.