Екзотичні рослини доводиться захищати від американського метелика і всюдисущих зайців

Молодий фермер Андрій Петков у селі Броска Ізмаїльського району на 3,5 га заклав фісташки. Цю агрокультуру в промислових обсягах в нашій країні ще не вирощували.
За словами 30-річного фермера, в Україні є ентузіасти-любителі, котрі, сповнені цікавістю, кілька років тому стали першопрохідцями у висадженні фісташкових дерев. Це був справжній новаторський крок, тому що, як правило, до країни завозять уже оброблене насіння (хімічним і термічним способами). Воно є нежиттєздатним, і з нього нічого не можна виростити. Однак ентузіасти завезли насіння із сонячного Узбекистану й одразу з’явилася можливість для незвичайних дослідів.
Андрій Петков дійшов висновку, що кліматичні умови на півдні Одеської області фактично подібні з погодними умовами Центральної Азії, і вирішив, що теоретично є всі шанси сподіватися на успіх цього проекту.
У селі Броска було взято в довгострокову оренду 3,5 га. З урахуванням, що на 1 га можуть розміститися 300 фісташкових дерев, у червні цього року було висаджено понад три тисячі саджанців, вирощених із закупленого в Узбекистані насіння. Очікують, що перші горішки будуть років через шість. А взагалі, за словами Андрія, одне дерево в десятирічному віці має давати до 10 кг товарної фісташки.
— У мене є всі підстави вважати, що мій вдалий досвід стане відправною точкою для масового вирощування на півдні України цих недешевих горішків, — упевнено заявляє Андрій.
Як пояснив молодий фермер, ці рослини двостатеві (відповідно, є чоловічі й жіночі). На десять жіночих рослин для того, щоб вони запилювалися, необхідна одна чоловіча. Фісташкові дерева — справжні рослини пустелі, і вони чудово пристосовані до посухи й засоленості ґрунту. Також вони спокійно переносять коливання температури від -10 градусів за Цельсієм у зимовий час і до +40 улітку.
До слова, Андрій спеціально поки що не створив полив цього поля, щоб у справжніх спартанських умовах максимально перевірити фісташки на пристосовність до нашого клімату.
Ґрунт культивують мотоблоком. Ще рослини необхідно оберігати від усіляких хвороб, здебільшого вони грибкового характеру. Є певна загроза з боку так званого американського метелика — карантинного шкідника дерев. Однак, на щастя, метелик-шкідник (його помітили в Одеській області) ще не розвідав поля у Бросці. З метою профілактики Андрій застосовує хімічні речовини — фунгіциди та гербіциди.
Використовують тут і сітку для захисту від всюдисущих зайців.
Фісташка — це культура з дуже тривалим періодом комерційного використання. І, як зазначають фахівці, її рентабельність у Європі порівняно з традиційними кукурудзою, томатами, буряком, мигдалем набагато вища, адже собівартість вирощування досить низька через невибагливість до ґрунтових умов, потреби у воді та елементах живлення.

Одеська область.