У Кременчуцькому Полтавської області вищому професійному училищі № 7 урочисто відкрили музей АТО. Зініціювали його створення активісти громадської організації «Координаційний центр об’єднань ветеранів АТО», яку очолює учасник бойових дій, полковник Володимир Поляков.
Місце для досить розлогої експозиції, яка постійно поповнюється, обрали зовсім не випадково. Адже серед усіх населених пунктів Полтавщини саме Кременчук зазнав найбільших втрат у неоголошеній війні з терористами і загарбниками на Донбасі. Водночас серед 36 полеглих там земляків семеро були випускниками згаданого ВПУ № 7... І це при тому, що навчальний заклад не має військової спеціалізації.
Його відкрили у 1979 році як звичайне профтехучилище, що готувало робітників для автозаводу. А з 1992 року, коли на машинобудівних підприємствах регіону все нагальнішим ставав запит на кваліфікованіших працівників, статус училища підвищили. Та більшість його випускників різних років завжди пам’ятали про свій найвищий обов’язок — боронити рідну землю від ворога.
Семеро захисників Батьківщини, котрі свого часу отримали дипломи ВПУ № 7, виконали його з честю і полягли смертю хоробрих... Імена Дмитра Назаренка, Євгена Садовничого, Дмитра Мовчана, Миколи Вашури, Антона Кирилова, Олексія Древаля та Володимира Шульги викарбувані на фасаді будівлі навчального закладу. Тепер про них та їхні подвиги можна дізнатися більше, ознайомившись із музейною експозицією. Серед перших відвідувачів музею були їхні батьки та інші близькі родичі, котрі запалили свічки пам’яті.
На відкриття прийшли також бойові побратими та волонтери, зокрема й ті, хто брав найактивнішу участь у створенні експозиції. Це вони передали сюди шеврони багатьох підрозділів нашого війська, позначені автографами бійців державні прапори, солдатські однострої, маскувальні сітки, залишки зброї, осколки снарядів і мін, предмети військового побуту, світлини з передової. Є навіть макет бліндажа. Окремий куточок присвятили медикам, які завжди поруч із захисниками України. У ньому, крім традиційних атрибутів їхнього спорядження, розмістили робочий халат знаного кременчуцького лікаря й волонтера Ростислава Зауральського, забризканий кров’ю воїнів, яким він рятував життя...
До речі, у ВПУ № 7 це вже третій діючий музей. Раніше тут облаштували експозиції, присвячені Другій світовій війні та Голокосту.

Полтавська область.