Ця історія — типова для України і, сподіваюсь, для багатьох стане повчальною. Бо хоч зараз і зручно ловити рибку в каламутній воді, то тільки так здається, що про це пізніше не спитають. Рукописи не горять, тим паче, коли йдеться про судові рішення.

10 вересня 2018 року Верховний Суд України виніс рішення у справі № 920/739/17. Ним поставлено жирну крапку в з’ясуванні відносин між Головним управлінням Держгеокадастру в Сумській області та сільгосппідприємством «Карла Маркса-2», котре давно й успішно господарює у Путивльському районі на Сумщині. Верховний Суд став на бік сільгоспвиробника, у котрого чиновники нахабно і безпідставно відібрали землю. Головне управління Держ-геокадастру при цьому не просто порушило чинне законодавство, а діяло всупереч інтересам держави та місцевої територіальної громади.
Почалося все в березні 2010 року, коли між вищезгаданим підприємством «Карла Маркса-2» і Путивльською райдержадміністрацією було укладено кілька договорів оренди державної землі. Підписували угоди на 7 років, тож коли строк дії документів став добігати кінця, аграрії повідомили про наміри здійснити пролонгацію. Законодавство вимагає подавати такі заяви не пізніше як за 30 днів до закінчення договору оренди, але «Карла Маркса-2» зробило це значно раніше — ще 31 січня 2017 року. Функція розпоряджатися державними землями за межами населених пунктів на той час належала вже не Путивльській райдержадміністрації, а Головному управлінню Держгеокадастру в області, тому саме туди сільгосппідприємство і спрямувало лист-повідомлення.
Коли договір оренди ділянки спливає, переважне право на користування нею в подальшому надається попередньому орендареві — звичайно, за умови, що той не порушував правил та вчасно розраховувався за землю. Саме таким орендарем і була агрофірма «Карла Маркса-2» — принаймні про інше ніде не зазначається. Незважаючи на це, Держгеокадастр відмовив сумлінному користувачеві в пролонгації документів, посилаючись на надумані причини. Сільгосп-підприємство одержало відмови та відписки по 22 договорам оренди — загалом його позбавили більш як 300 гектарів землі. Через це довелось звертатись до Господарського суду Сумської області, і той своїм рішенням від 21 вересня 2017 року позов ПП «Карла Маркса-2» задовольнив. Але Держгеокадастр оскаржив це рішення в Харківському апеляційному господарському суді, тож селянам знадобилось аж 1,5 року, аби справа дійшла до Верховного Суду і справедливість, врешті-решт, перемогла. Але чи перемогла вона фактично? Поки суд та справа, Держ-геокадастр передав значну частину землі, яку раніше обробляло ПП «Карла Маркса-2», іншим користувачам. Цим чиновники порушили не лише норми моралі, а й норми права — прийняли рішення, не чекаючи остаточного судового вердикту.
Про можливі зловживання працівників регіональної філії Держгеокадастру ми повідомляли в листі на адресу прокурора Сумської області Віталія Матвійчука. До керівника наглядового відомства зверталися голови Сумської обласної організації Союзу юристів України та Асоціації «Спілка аграрних підприємств Сумської області». Йшлося не лише про сільгосппідприємство «Карла Маркса-2». Чиновники знайшли надумані причини, аби так само не продовжити договори оренди землі ТОВ «Агрополіс» і СФГ «Надія» Конотопського району, а також ТОВ «Вперед» Сумського району. Натомість були продовжені договори оренди таким величезним олігархічним агрохолдингам, як «Кернел» і «Райз-Максимко». Перша компанія зареєстрована в Люксембурзі, а друга входить до відомого «Укрлендфармінгу» і зареєстрована на Кіпрі. Тобто всупереч офіційно проголошеній державній політиці підтримки фермерського руху, дрібних та середніх товаровиробників як фундаменту розвитку сільських територій, посадовці Держгеокадастру сприяють монополізації АПК і виведенню капіталів в офшори. З’ясувати, що мотивує їх до прийняття таких рішень —справа честі та професійний обов’язок антикорупційних органів.
Називали ми й інші, м’яко кажучи, дивні факти. У Білопільському районі Держ-геокадастр посприяв у виділенні по 2 га землі під особисті селянські господарства лише тим заявникам, котрі опісля передали ці ділянки агрофірмі «Вікторія», а решті претендентів (а це понад 100 осіб) відмовив. Про це в заяві до Головного управління юстиції в Сумській області та антикорупційного штабу при облдержадміністрації повідомляли мешканці села Тучне Білопільського району.
Через волюнтаристські дії чиновників Держгеокадастру як державний бюджет, так і місцеві бюджети Сумщини зазнають суттєвих втрат. Тільки через тяганину із пролонгацією договорів оренди землі підприємству «Карла Маркса-2» бюджет В’язенської сільради Путивльського району, згідно з нашими підрахунками, у 2017 році втратив щонайменше 300 тис. грн.
Вищесказане, на нашу думку — більш як серйозна підстава для прокурорського реагування на можливі факти корупції, зловживань та заподіяння шкоди державним інтересам. Тим часом, упродовж 5 місяців, що минули з часу написання нами листа на адресу прокурора Сумської області, від нього не надійшло жодної відповіді — бодай відписки. Тому прошу вважати цей матеріал, підготовлений для «Голосу України», публічним зверненням до Генеральної прокуратури України.
Бракує уваги до чиновників Держгеокадастру і з боку Національного агентства з питань запобігання корупції. Певну рішучість щодо стану справ у сфері земельних відносин продемонстрував лише Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. 24 жовтня минулого року під час засідання Ради регіонального розвитку він відправив у відставку тодішнього керівника Держ-геокадастру Олега Цв’яха, але чи розв’яже цей разовий жест проблему, яка вже стала глобальною? Через недолугі рішення місцевих органів Держгеокадастру судові органи України розглянули вже приблизно 400 «земельних» справ. Як і у випадку з агрофірмою «Карла Маркса-2», чиновники з надуманих причин відмовляли в продовженні договорів оренди попереднім користувачам та передавали ділянки «крутішим».

Євген МАТВЄЄНКО,
голова Сумської обласної організації Союзу юристів України.