Виборчий кодекс готовий до розгляду

Про це керівник парламентської робочої групи з напрацювання нового Виборчого кодексу (реєстр. № 3112), голова підкомітету з питань виборів і референдумів Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Олександр Черненко повідомив в ефірі одного з телеканалів, коментуючи розгляд у парламенті цього законопроекту.

«Кодекс має пройти комітет. Якщо буде політична воля голів фракцій, керівництва парламенту, він буде внесений до порядку денного. Якщо йти по всіх поправках, то це мінімум два-три дні. Але якщо депутати візьмуть тактику і ставитимуть поправки на підтвердження — це може затягнутися надовго», — сказав Черненко.
За словами депутата, уже в січні кодекс розглядатимуть у профільному комітеті. «Він практично й зараз готовий, лишилось кілька питань, — зауважив О. Черненко. — Основна новація — це виборча система до парламенту. Це повністю нова система, повністю відкриті списки, інший принцип голосування. Будуть регіональні списки. У разі ухвалення, потрібно буде провести просвітницьку роботу для кожної людини. Це дуже багато роботи, і бажано не затягувати».

Одиноких батьків пропонують урівняти в правах 

Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект закону про внесення змін до законодавчих актів, які забезпечують права одиноких батьків на рівні з правами одиноких матерів (№ 8204). Під час підготовки до другого читання пропонується врахувати окремі положення проекту закону № 8204-1. Обома законопроектами пропонується поширити на одиноких батьків гарантії, встановлені Кодексом законів про працю для одиноких матерів, а також надати їм право на допомогу на дітей, що відповідно до закону про державну допомогу сім’ям з дітьми надається одиноким матерям.
Альтернативним законопроектом (№ 8204-1) пропонується внести до Цивільного процесуального кодексу зміни, які врегульовують процедуру видачі судового наказу про повернення з-за кордону на територію України дитини, незаконно вивезеної (переміщеної) та/або незаконно утримуваної за її межами внаслідок протиправної поведінки одного з батьків, якщо такі дії не містять складу злочину.
Головне науково-експертне управління апарату Верховної Ради в цілому підтримує законодавчі пропозиції, спрямовані на забезпечення рівності прав та можливостей жінок і чоловіків, які самостійно виховують та утримують дітей, однак пропонує повернути обидва законопроекти на доопрацювання. Зокрема, у висновку зазначено, що для однозначного розуміння і застосування в законодавстві норм щодо рівності в правах одиноких матерів та одиноких батьків доцільно дати загальне визначення терміну «одинокий батько». Окрім того, фахівці управління не підтримують пропозицію внести зміни до Цивільного процесуального кодексу, передбачені альтернативним законопроектом, оскільки питання повернення дитини з-за кордону до одного з батьків не можна вважати безспірним.
Водночас, Міністерство соціальної політики підтримує обидва законопроекти за умови їх доопрацювання, а Міністерство юстиції не підтримує запропоновані альтернативним законопроектом зміни до Цивільного процесуального кодексу. Під час обговорення законопроектів члени комітету схвалили пропозиції, спрямовані на забезпечення рівності прав та можливостей жінок і чоловіків, які самостійно виховують та утримують дітей, та наголосили на тому, що зауваження Головного науково-експертного управління та Міністерства соціальної політики можуть бути враховані під час підготовки законопроекту до другого читання.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.