Пам’ятається, вісімнадцять років тому весь світ дискутував про те, коли зустрічати нове століття та тисячоліття — у 2000-му чи в 2001-му? Зійшлися на тому, що правильним буде «відкрити» нову еру на порозі першого року другого тисячоліття.

 

 

Хвилювань тоді було море: як «перейти» у незвідану епоху, чи не піднесе вона сюрпризів комп’ютеризованому світу, чи не буде збоїв у комунікаціях.... Науковці заспокоювали, астрологи радили, а пересічні жителі планети готувалися якось по-особливому відсвяткувати початок відліку нового тисячоліття. Бо ж не кожному сущому на землі доля дарувала переступити такий грандіозний рубіж.
Черкаська група, яка складалася із журналістів, артистів, держслужбовців, науковців, лісівників та представників інших професій, також замислилась над тим, як достойно відзначити початок нової ери. Потрібно було придумати щось незвичайне.

Ідея виникла раптово, як усе геніально просте. Нове тисячоліття ми зустрінемо під тисячолітнім дубом! Під могутнім велетом, який росте у легендарному Холодноярському лісі (на знімку). Знаменитий дуб бачив на своєму віку київських князів, козацьких гетьманів, гайдамацьких отаманів, холодноярських повстанців. Він символізує собою тисячолітню історію України, хрещену шаблями, мічену блискавицями-громами. Тільки там, біля всесильного стража Холодного Яру, ми сповна відчуємо подих нового століття і тисячоліття.

До хутора Буда Половецька, на лісовому узгірку якого розкинув свою кремезну крону дуб-патріарх, з’їжджалися «романтики». Вже чутно було запальні звуки гармоніки Миколи Шапошника, керівника гурту «Козак Мамай і брати-січовики». Оператор обласної телестудії Слава Клименко почав знімати з підсвіткою стіну засніженого лісу. Професори-історики Черкаського університету Анатолій Чабан та Анатолій Морозов топтали стежину на узгірок. Лісничий Креселецького лісництва Володимир Фіалковський разом з дружиною Людмилою застеляли рушниками поляну перед грізним вартовим Холодного Яру....

Прибули голови райдержадміністрацій Василь Корнієнко та Анатолій Безпалий з групою технічної підтримки. Хлопці-електрики увімкнули генератора, і тисячолітній дуб спалахнув різнокольоровою ілюмінацією. На тлі високого неба віковічне дерево здавалося фантастичним дивовижним велетом.
Коли дівчата-артистки заспівали «Метелицю», до гурту несподівано приєдналися черкаські художники Олександра та Микола Теліженки. Подружжя приїхало не саме. Разом з ними прибули син Тарас, невістка Лариса, яка тримала на руках... одномісячного сина Богдана! Захопленню холодноярських «романтиків» не було меж. Шапошник-Мамай на честь новонародженого козака заспівав пісню-молитву, утнув запального гопака. На весь ліс задзвеніли сміх, жарти, народні пісні та здравиці.

Зійшов ясний місяць, засяяли зорі. Народилося нове століття, настало нове тисячоліття. Тут, у глибинах містичного Холодного Яру, під шатром велетенського дуба, особливо гостро відчувалися Земля і Небо.
Але ніхто з присутніх на лісовому банкеті й на мить не міг уявити, що готують для кожного Доля і Час. 
Мине тринадцять років, і Тарас Теліженко, батько двох дітей, вирушить добровольцем на московсько-українську війну. Тільки гарячі молитви матері врятують його від ворожої кулі під Дебальцевим. Напише власну 300-ту козацьку пісню Шапошник-Мамай і навіки піде за обрій. Завершить свою життєву стежину оптимістка-майстриня Леоніла Стещенко...

Професори Анатолій Чабан та Анатолій Морозов напишуть нові історичні книги. Оператор Слава Клименко одружиться, і в нього народиться двійко дітей. У Фіалковських з’явиться троє онуків. Олександра Теліженко створить унікальний Рушник національної єдності України. Микола Теліженко висіче з каменю пам’ятник Героям Небесної Сотні та загиблим воїнам АТО, вивершить серію монументальних витинанок «Холодний Яр». Вісімнадцятирічний Богдан Теліженко стане студентом університету.

Зміниться і сам простір навколо хутора Буда Половецька. Тут засяє куполом храм на честь останнього кошового Запорозької Січі Петра Калнишевського, з’явиться історико-етнографічний комплекс. Почнуть проводити патріотичний фестиваль незборимої нації «Холодний Яр» та народного мистецтва «Крутий заміс». Знамените урочище стане центром військово-патріотичного вишколу молоді. А тисячолітній дуб підросте і досягне у діаметрі більш як дев’яти метрів!

Фото надано автором.