У середньостатистичного жителя старої Європи і благополучного Заходу після розпаду СРСР Україна ще довго ототожнювалася з ним, асоціюючись хіба що із Чорнобилем і київським «Динамо». Пізніше заокеанські громадяни та домогосподарки з ЄС, які не цікавляться зовнішньою політикою, ідентифікували нашу країну за київськими Майданами 2004 й 2013 років. Після окупації РФ Криму та початку російської агресії на південному сході нашої країни Україну за рубежем, мабуть, упізнають навіть не за картинками у теленовинах, а за фото в’язнів Кремля на плакатах акцій протесту під російськими посольствами й представництвами, за іменами Олега Сенцова та синьо-жовтими паперовими корабликам, що символізують підтримку українських моряків, по-піратськи захоплених Росією в акваторії Чорного моря.

Сьогодні Сенцов перший, проте рівний серед наших співгромадян, хто веде боротьбу за власну людську гідність, за свої переконання, за Україну в кремлівських катівнях.

Фото з сайту https://censor.net.ua.

Важко усвідомити, як у цивілізованому XXI столітті існує феодальне тоталітарне утворення, яке прагне змусити увесь світ жити за його чекістськими поняттями. Реанімований режим червоного терору кидає в катівні громадян України за їхнє неприйняття «русской весны», піддає тортурам незгодних, для залякування жителів окупованого Криму проводить показові суди за сфабрикованими справами, нехтуючи нормами міжнародного права, захоплює в полон і судить військовослужбовців ВМС ЗСУ... 
Майже сто наших співгромадян — політичних в’язнів Кремля та військовополонених моряків зустрінуть Новий рік у російських в’язницях. Україна і її союзники на всіх рівнях роблять усе можливе, щоб звільнити своїх громадян з «братніх» катівень.
Без перебільшення, подією року, що минає, стало присудження (уперше українцю!) Олегу Сенцову премії ім. Сахарова. Засуджений російською Фемідою до 20 років колонії за нібито підготовку теракту, український режисер, інтелігент став особистим ворогом Путіна, адже наважився висунути ультиматум, вимагаючи звільнення ВСІХ українських політичних заручників. 
Українського режисера Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка затримали в Криму 10 травня 2014 року. Їм висунули звинувачення в підготовці терактів, Кольченка засуджено до 10 років позбавлення волі, а Сенцова — до 20. 
«Для всього світу він став символом непокори тоталітарному режиму й диктатору», — зазначив Едуард Кукан, депутат від Європейської народної партії, яка ініціювала висунення українського режисера на вручення премії за свободу думки.
Путін не відпустив Сенцова в Страсбург на церемонію вручення премії Сахарова. Але завдяки мужності й незламності духу Олега про агресію РФ, її антигуманні дії почув увесь світ.

Імена українських політв’язнів Олега Сенцова, Володимира Балуха та Еміра-Усейна Куку вписані в резолюцію Генасамблеї ООН від 22 грудня 2018 року «Ситуація із правами людини в АР Крим і місті Севастополь, Україна». Це рідкісний випадок в історії ООН — до цього в документах організації згадувалися дисиденти Нельсон Мандела (ПАР) і Аун Сан Су Чжі (Мьянма).
«Генасамблея закликає дотримуватися відповідно до міжнародного права прав українських ув’язнених і арештованих у Криму та РФ, закликає поважати Мінімальні стандартні правила поводження з в’язнями (Правила Нельсона Мандели)», — зазначено в документі.

 

Карпюк і Клих

Адвокат Ілля Новіков відвідав політв’язнів Миколу Карпюка і Станіслава Клиха в російській колонії.

Станіслав Клих і Микола Карпюк. 

Фото з сайту https://www.5.ua.

«Микола уважно стежив за новинами церковного життя України, дуже радий тому, що все вийшло, і запевняє, що далі буде краще. Бажає нам усім терпіння, особливо родинам тих, кого в Росії захопили в полон і позбавили волі», — повідомив Новіков на своїй сторінці у Фейсбуці.
Новіков зазначив, що Станіслав Клих і Микола Карпюк уже п’ять років не бачили своїх родин...

 

У жовтні 2016-го ФСБ РФ затримала в Москві українського журналіста Романа Сущенка, назвавши його кадровим співробітником української військової розвідки. 4 червня Московський міський суд на підставі сфабрикованих звинувачень у шпигунстві засудив його до 12 років колонії суворого режиму. 

Роман Сущенко.

Фото з сайту https://www.radiosvoboda.org.

 

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз закликав «підтримати й не забувати» ув’язненого в колонії Керчі українського активіста Володимира Балуха.

ФСБ Росії затримала Володимира Балуха 8 грудня 2016 року. 

Фото з сайту https://www.radiosvoboda.org.

«Балух чекає на зустріч з усіма. Боротьби проти окупаційної влади він не припиняє. Путін постійно підкидає нових жертв, і напруження навколо Балуха потихеньку знижується. Хлопця потрібно підтримати, він наш, справжній українець», — сказав Чийгоз у коментарі ресурсу «Крим.Реалії».

 

25 листопада прикордонне управління ФСБ Росії в районі Керченської протоки атакувало три кораблі Військово-Морських сил України — катери «Бердянськ» і «Нікополь», а також буксир «Яни Капу», які йшли з одеського порту в порти Бердянська та Маріуполя. У результаті українські судна були по-піратськи захоплені й відбуксовані в порт міста Керч, а троє українських моряків дістали поранення. Загалом на бортах кораблів перебували 24 українські моряки. Їх засуджено згідно з КК РФ за незаконний перетин кордону. Хоча за нормами міжнародного права вони є військовополоненими.

Фото з сайту https://www.depo.ua.

Після нападу Росії на судна ВМС ЗСУ в акваторії Чорного моря Україна на місяць запровадила воєнний стан у десятьох прикордонних областях.
На засіданні РНБО 26 грудня Президент України — Верховний головнокомандувач оголосив про припинення дії воєнного стану й заявив:
«На жаль, не все вдалося — насамперед, не вдалося повернути додому 24 моряків Військово-Морських сил України. Але я хочу передати слова підтримки Президента й Верховного головнокомандувача, членів Ради національної безпеки і оборони та українського народу: «Україна сьогодні з вами, хлопці!»
Нині вже всі моряки ВМС України чітко заявляють, що вони є військовополоненими згідно з Женевською конвенцією, і РФ не має юрисдикції для розслідування їхніх справ. «Росія вчинила акт агресії і буде за це відповідати. І ми зробимо все можливе, щоб ви якомога швидше опинилися в Україні, вдома», — наголосив Президент.
Наймолодший військовополонений український моряк Андрій Ейдер надіслав лист у відповідь журналістці з UATV. У ньому кілька зафарбованих тюремним цензором слів. А саме: «Не забувайте хлопців!»...

Ольга ВІТЕР.